25 LJUDSKIH SKELETA NAĐENO KOD VALJEVA

U Petničkoj pećini kod Valjeva, prošle godine je otkrivena grobnica u kojoj je sahranjeno oko 25 skeleta, a potiče iz antičkog perioda. Ovo je veliko i značajno arheološko, ali i geološko otkriće za Srbiju, jer su u pećini otkrivene dvorane koje do sada nisu bile dostupne istraživačima.

Istraživačka stanica Petnica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Društvo istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ sarađivali su zajedno kako bi svetu predstavili ovaj neverovatan lokalitet i tajne koje krije.

Kako je došlo to otkrića grobnice i ko su individue koje su tamo sahranjene, za Nova.rs otkrivaju arheolozi Vladimir Pecikoza i Radivoje Arsić, kao i speleolog Danilo Tomić.

Otkriće mladih istraživača

Petnička pećina je najposećnija pećina u Srbiji koja ipak nije turistička atrakcija – ali se u njoj već decenijama obučavaju mladi speleolozi. Upravo oni su prvi primetili lobanje u novootkrivenoj Dvorani istraživača – tako nazvanoj u čast generacija naučnika koje su prošle kroz pećinu – i tek će proći.

– Aleksandar Petrović sa Geografskog fakulteta je bio sa grupom polaznika seminara u pećini, kada su se spustili do jezera i primetili da je nivo vode prilično opao za metar, što je vrlo značajno. Otvorio se jedan prolaz, za koji smo znali da postoji, ali je poslednji put pre možda 15 godina jedna ekipa speleologa ulazila tu, kada je vodostaj bio značajno viši. Tada nisu mogli mnogo da napreduju i nisu primetili ovo što je sada otkriveno – objašnjava Danilo Tomić iz Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“

Profesor Petrović je obavestio o novom prolazu, a onda je profesor Miloš Isić otišao da obavi „snimanje“ tog dela pećine – odnosno da izmeri dužinu, pravac kretanja, pad tih kanala i opiše ih detaljnije, da bi se to kasnije unelo u plan pećine.

On je priliku iskoristio da mlade speleologe nauči kako se obavlja to snimanje, a ispostavilo se da su srednjoškolci Aleksa Maksimović i Todor Gajić odigrali važnu ulogu kasnije.

– Prvo se prolazi kroz jedan deo koji je kao tunelčić kružnog preseka, zatim silazite u kanal u kojem je voda oko metar i po dubine. Ide se pet, šest metara pravo kroz kanal, prolazi se jedna stena koja je kao prolaz, pa se preko blatnjavog dela spušta do dvorane. Tu je voda malo plića, do struka. U toj dvorani, dok su snimali, jedan od momaka, Aleksa, je gledajući to što im je Miloš Isić pokazivao, primetio da se ispod njegovih nogu nalazi nešto što liči na lobanju. Obavestio je Miloša, pa su izašli napolje i pozvali Vladimira Pecikozu, arheologa iz Istraživačke stanice Petinica. Kasnije smo videli da nisu u pitanju dve, tri lobanje, nego desetak, na kraju se utvrdilo da ih je 20, raznih uzrasta i polova – otkriva nam Danilo Tomić.

Uzbudljivo otkriće speleologa došlo je do Vladimira Pecikoze, arheologa koji je rukovodilac Programa arheologija i Odeljenja društvenih nauka Istraživačke stanice Petnica. On je pohrilo u pećinu i shvatio da se radi o za Srbiju jedinstvenom otkriću.

– Preliminarno možemo da kažemo da se radi o kolektivnom sahranjivanju. Evidentirano je oko 25 individua na osnovu kostiju, ali tačan broj još ne znamo, jer su antropološke analize u toku. Pored skeletnog materijala, koji je bio rasut po prostoru te dvorane, našli smo i delove životinjskih kostiju i keramičkih posuda. Baš na osnovu tih posuda, pretpostavljamo da se radi o periodu od kraja 4. do 6. veka. Ali svakog dana očekujemo rezultate C-14 analize radiokarbonskog datiranja, koje će pokazati tačnu starost – objašnjava Pecikoza.

A kako je tolika grobnica ostala neotkrivena svih ovih godina? Razlog se krije u tome što je „pećina živa stvar“ kaže arheolog.

– Cela Petnička pećina ima podzemne tokove koji se menjaju, pa je verovatno da su u trenutku sahranjivanja ti kanali bili suvi. Taj prostor je vrlo specifičan, zato što imate „speleološku policu“ – stenu koja povezuje bočne zidove dvorane. Sudeći po našim opservacijama koje smo izvršili, skeleti su bili položeni na njoj, a u nekom trenutku je, verovatno zbog tektonskog poremećaja, jedan kameni blok kao sa tavanice dvorane i polomio tu policu. Taj materijal je onda skliznuo dole na zemlju. Da li je zbog tog tektonskog poremećaja ponovo potekla voda tuda, nikada nećemo saznati. U svakom slučaju, kroz Dvoranu istraživača sada prolazi podzemni tok reke Banje – objašnjava Pecikoza.

Skeleti su različitih životnih dobi, ima i mlađih i starijih individua, a sasvim sigurno je da ima i muških i ženskih, priča nam dalje. Na dve lobanje, arheolozi su primetili hirurški zahvat koji je karakterističan za to vreme i za populacije koje dolaze sa istoka. To je bušenje lobanje prilikom neke povrede, kada se ispušta krv, a naziva se trepanacija. Vidi se da su na obe lobanje te trepanacije zarasle, što znači da su individue preživele zahvat, zanimljiva je činjenica.

– Imamo antropološki materijal koji je dragocen jer nudi obilje mogućnosti za istraživanje ishrane, bolesti i načina života ljudi iz tog perioda. Kad sve to prođe kroz analize, nudi sjajan uvid u presek populacije tog vremena koja je živela na ovim prostorima. Možemo otkriti i kako su umrli ako postoje neki mehanički tragovi ili tragovi bolesti, a može ostati neotkriveno ako je smrt nastupila nekom zaraznom bolešću koja ne ostavlja tragove na kostima – dodaje arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjeva.

Ko su sahranjeni ljudi

Na osnovu elemenata keramike i nekih ranijih otkrića u okolini pećine, ali i u Hrvatskoj i Sloveniji, arheolozi imaju teoriju da su sahranjene individue pripadnici populacije koje su sa prostora Ukrajine i južne Rusije u 5. veku migrirale u Velikoj seobi naroda kroz ove prostore.

Međutim, tek se očekuju tri analize koje to treba da potvrde – C-14 radiokarbonsko datiranje starosti kostiju, ekspertiza kostiju, kao i veoma važna genetska analiza i analiza izotopa koja može otkriti više o načinu ishrane i poreklu individua.

Foto: RTS/Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.