Republički hidrometeorološki zavod izdao je tri nova upozorenja koja se odnose na visoke temperature, kao i na naglu promenu vremena koja će biti praćena nepogodama.

Upozorenje na visoke temperature

„I danas veoma toplo, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan – od 37 do 40 stepeni, navodi se u prvom upozorenju RHMZ.

Upozorenje na naglu promenu vremena u noći između utorka i srede, kao i u sredu

Kurir

„Naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) danas krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije.

U zoni jakih grmlјavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)“, navodi se u drugom upozorenju RHMZ.

Upozorenje za područje Beograda na naglu promenu vremena u noći između utorka i srede, kao i u sredu

„Naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom i padom temperature u toku noći i sutra ujutru usloviće lokalno i jake grmlјavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)“, navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Crveni meteo alarm upaljen je zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju na području Šumadije, Pomoravlja, u istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM.

Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno. U ostalim krajevima Srbije na snazi su naradnžasti i žuti meteo alarm zbog jakog vetra, grmljavine i kiše.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.