3 ozbiljne bolesti koje mogu da budu uzrok lošeg zadaha

Imati neprijatan zadah ujutru nakon buđenja ili nakon što ste jeli određenu hranu potpuno je normalno.

Ipak, ukoliko vas ova neprijatnost konstantno prati, onda je možda najbolje da proverite da li je posledica nečeg ozbiljnijeg.

Ukoliko imate konstantan loš zadah iz usta, moguće je da imate sledeća tri zdravstvena stanja: koronarna bolest srca, dijabetes i gastroezofagealna refluksna bolest (GERD).

Koronarna bolest srca

Britanski „Express“ piše da je istraživački tim sa sedištem u Institutu za globalno zdravlje u Švajcarskoj identifikovao da oralna bakterija „Fusobacterium nucleatum“ izaziva bolest desni i loš zadah. Sada naučnici misle da bi ova ista bakterija mogla da bude potencijalni faktor rizika za koronarnu bolest srca.

Naučnici su prilikom istraživanja ustanovili da su antitela protiv pomenute bakterije povezana sa blago povećanim kardiovaskularnim rizikom.

Kako navode istraživači, ova oralna bakterija može da doprinese kardiovaskularnom riziku kroz povećanu sistemsku upalu.

Dijabetes

Dijabetes može biti uzrok neprijatnog zadaha. Doktori ga povezuju sa ketoacidozom, prilikom čega telo luči ketone, koji su neprijatnog mirisa. Ako se u krvi stvaraju toksini, oni izlaze kroz znoj i dah. Dijabetes uzrokuje miris iz usne duplje poput slatkiša.

Ako imate višak kilograma, može se desiti da je i to uzrok zadaha. Ishrana koja podrazumeva unos velikih količina mlečnih proizvoda i proteina može dovesti do preteranog lučenja amino-kiselina koje pospešuju razvoj bakterija.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD)

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) može da dovede do toga da hrana počne da truli u stomaku, što rezultira lošim zadahom.

GERD ili skraćeno kiselinski refluks je stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak, pa čak i do grla, iritirajući njihovu sluzokožu.

Ukoliko loš zadah nije rezultat neke od navedenih bolesti ona primenite sledeće korake:

Najvažnija je pravilna oralna higijena zuba i usne duplje, ali i promenjen način ishrane kako biste se što brže izborili sa problemom neprijatnog zadaha. Perite jezik prilikom pranja zuba, koristite tečnost za ispiranje i redovno kontrolišite zdravlje zuba.

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.