7 SIMPTOMA OPAKIH OBOLJENJA KOJA SE MOGU VIDETI NA STOPALIMA

Prosečna osoba tokom života prepešači oko 160.934 kilometra, što je jednako kao da je četiri puta obišla svet pešice. Zbog toga su naša stopala izuzetno važna. Međutim, malo ljudi zna da razne promene na njima mogu da budu indikator brojnih, pa čak i veoma opasnih oboljenja.

Dr Dina Gohil, specijalista za bolesti stopala, opisala je najčešće promene na tom delu tela i na koja oboljenja bi one mogle da ukazuju. Ona je posebno naglasila da obratite pažnju na boju svojih noktiju na nogama.

Kako je objasnila dr Gohil, simptomi određenih bolesti, čak i onih veoma opasnih, mogu se uočiti prema boji noktiju na nogama. Ona je objasnila i šta boja ili promene na noktima mogu da znače i na koja potencijalna oboljenja ukazuju.

  • BLEDOĆA: Bledi nokti mogu biti znak anemije, slabe cirkulacije ili pothranjenosti. Oni, takođe, mogu biti pokazatelj problem sa jetrom i srcem, pa je važno proveriti rad tih organa.
  • MODRO-PLAVI: Ovo je često pokazatelj da nokat ne dobija dovoljno kiseonika, što sugeriše da može postojati problem sa disanjem, povezanim s plućima ili srčanim poremećajem.
  • BELE TAČKE: Bele mrlje na noktima mogu biti posledica povrede ili mikro traume nokta, što je prilično uobičajeno. One, takođe, mogu biti pokazatelj nedostatka cinka ili postojanja gljivične infekcije.
  • CRNI NOKTI: Crna boja nokta najčešće je povezana s nekom povredom kada dolazi do pucanja krvnih sudova u ležišta ispod nokatne ploče. Takođe, te promene mogu da ukazuju i na anemiju, dijabetes, bolesti bubrega ili srca. 

Prema rečima dr Gohil, jedan od najčešćih problema sa stopalima, koji podjednako pogađa muškarce i žene, jesu žuljevi.

– Najčešće se javljaju na prstima, jastučićima na stopala i suvim, ispucalim petama. Tokom života naše telo neprestano gubi i obnavlja kožu, ali ponekad dođe do stvaranja žuljeva ili otvrdle kože usled pritiska i trenja tokom hodanja – objasnila je ona. 

Kako je dodala, postoje najrazličitiji razlozi zbog koji dolazi do stvaranja žuljeva na stopalima.

 Žuljevi se mogu razviti zbog neadekvatne obuće, genetike, trljanja kostiju, nedostatka hidratacije u telu, gojaznosti i dijabetesa – upozorila je ona.

Savet:

Pobrinite se da pijete dovoljno vode, nežno koristite turpiju za stopala i obavezno ih mažite kremom bogatom ureom. Ukoliko su žuljevi previše bolni ili ne prolaze duži period potražite pomoć dermatologa. 

Ispucale pete

Bile bolne ili ne, ispucale pete mogu biti ružne, posebno kod žena koje leti nose otvorenu obuću. Kako je objasnila doktorka, ispucale pete se pojavljuju kao rezultat gubitka vlage u petama. Takođe, dok hodamo, pojačava se pritisak na jastučiće na petama, što dovodi do pucanja kože.

– Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, dijabetes, hipotireoza, gljivične infekcije, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala – objasnila je dr Gohil.

Kako je naglasila, do tog problema može da dođe i usled nedostatka vitamina kao što su C, E i B, koji su povezani s ispucalim petama.

Savet:

Stručnjaci preporučuju uzimanje dovoljno vode, posebno tokom vrelih, letnjih dana.

– Za hronične ispucale pete, koje su bolne na dodir, obavezno posetite pedikira koji će vam pomoći da bezbedno i efikasno rešite problem ispucalih peta – rekla je dr Gohil.

Bolna stopala

Uzrok bolnih stopala najčešće je neudobna i tesna obuća. Međutim, to može da ukazuje i na neke druge zdravstvene probleme.

– Bol u stopalima može biti posledica povrede, deformiteta, metaboličkih problema ili loše cirkulacije. Ukoliko nosite tesnu obuću to će promeniti i način na koji hodate, što za posledicu može biti dodatno opterećenje na meka tkiva, ligamente, tetive i mišiće – upozorila je doktorka.

Savet:

Ukoliko bol u stopalima ne prestaje duži vremenski period, potražite pomoć lekara. Takođe, neophodno je da tokom dana odmarate noge i uvek nosite udobnu obuću odgovarajuće veličine. Kako je objasnila dr Gohil, ne valja nositi ni obuću koja je veća od stopala jer i to utiče na njegovu deformaciju tokom hodanja.

Više pročitajte na LINKU.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.