„Panika“ u Nemačkoj: Radnici poznatih pivara stupili u štrajk, najavljeno poskupljenje

Zaposlenici nekoliko poznatih njemačkih pivara započeli su danas štrajk u sklopu sindikalnih zahtjeva za značajno povećanje plata, potvrdili su u sindikatu NGG.

U štrajku su tako zaposlenici pivara brendova piva Beck’s, Hasseroeder i Diebels, koje proizvodi najveći svetski pivar, belgijska grupa Anheuser-Busch InBev.

Pivari se žale na nagli porast troškova sirovina i energije, a mnoge nemačke pivare nedavno su najavile povećanje cena, podseća agencija dpa.

Pivare obustavile rad

Proizvodnja u Beck’su zaustavljena je sinoć, rekao je glasnogovornik Sindikata industrije hrane, pića i duvanskih proizvoda, hotelijera i ugostitelja (NGG). Rad će biti obustavljen i u četvrtak, kažu u sindikatu.

Dodaju i da su proizvodnju privremeno danas obustavili i zaposlenici u pivarama Diebels i Actien-Brauerei u Dortmundu. U pivari Hasseroeder u gradu Wernigerodeu, u saveznoj pokrajini Saskoj-Anhaltu, svi su radnici obustavili rad, napominju u NGG-u.

Sindikalni zahtevi o povećanju plata uveliko se razlikuju od područja do područja, a ponekad i od firme do firme.

Povećanje plata radnicima

NGG u Beck’su traži 12-postotno povećanje plata na godinu dana, dok u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji želi povećanje mesečnih plata svim zaposlenicima za 430 eura.

U sindikatu kažu da bi podizanje plata trebalo pomoći zaposlenicima s niskim primanjima, koje je posebno teško pogodila visoka inflacija.

Prodaja piva u Nemačkoj prošle je godine porasla na 7.2 milijarde litara, delomično zahvaljujući vrućem letu. To je povećanje za četiri posto u odnosu na istorijski najslabiju godinu 2021, kada su pabovi i hoteli mesecima bili zatvoreni zbog pandemije.

FOTO: DRAUGHTLINESMAG.COM

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.