Objavljene prve prognoze vremena za proleće

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proleće u Evropi.

Prognoza se temelji na dva modela ECMWF i CFS. Model ECMWF najčešće se spominje kao najpouzdaniji, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. Prema tom modelu Evropu čekaju iznadprosečne temperature tokom marta, aprila i maja.

“Gledajući pobliže Evropu, vidimo da će površinske temperature uglavnom biti iznad normale. Kao rezultat toga toplije temperaturne anomalije i blaži uslovi verovatniji su u istočnim delovima. Središnje i zapadne regije verovatno će videti više povremenih hladnih fronti sa severa/severozapada. Što se tiče padavina, Evropa ima trend više padavina u severnim regijama, gdje se nalazi većina sistema niskog pritiska. Više padavina beleži se i u južnim srednjim područjima”, stoji u prognozi.

Severnoamerički model dugog dometa CFS također najavljuje da će površinske temperature u Evropi biti više od normalnih u većem delu kontinenta, posebno u severnim regijama. “Gledajući prognozu padavina, više padavina vidimo nad severnom Evropom. To je očekivano, s niskim pritiskom iznad severnog Atlantika. Na jugu se uz visoki pritisak očekuju suše u proleće”, stoji.

SWE je na kraju objavio kombinovanu prognozu. “Očekuje se da će Evropa imati uglavnom toplije temperature od proseka na većem delu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. Nad severnom Evropom očekuju se normalni do vlažniji uslovi. Britansko područje i Skandinavija mogli bi imati veće stepene padavina. U kopnenoj Evropi očekuju se normalne padavine, uz sušnije uslove prema jugu.”

FOTO: SEVERE WEATHER EUROPE

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.