AKCIJA POLICIJE U SRBIJI: Masovna hapšenja zbog prevare teške sedam milijardi dolara

Srpska policija je u velikoj međunarodnoj akciji uhvatila 16 ljudi za koje se sumnja da su hiljade stranih državljana oštetili za milijarde dolara.

Srbijansko tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) započelo je u srijedu drugi dio međunarodne akcije „Infinity“ u vezi s financijskim prevarama na internetu, a do sada uhapšeno je 16 osumnjičenih za kaznena djela računarske prijevare, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Tokom prvog dijela akcije, provede u januaru, pribavljeni su značajni podaci i dokazi pretresom više lokacija, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u najmanje dva preduzeća u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koji premašuje sedam milijardi dolara, navodi u priopćenju VTK, dodajući da se svota i dalje utvrđuje.

Uhapšene u drugom dijelu akcije tereti se da su do sada navođenjem na lažne financijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji premašuje 20 miliona američkih dolara.

Akcija je pokrenuta s Eurojustom, Agencijom Europske unije za saradnju u kaznenom pravosuđu, i naredbom Federalne policije Australije, a Srbijansko posebno tužilaštvo navodi da je u Beogradu i širom Srbije pretreseno 16 lokacija. 16 uhapšenih zbog računarskih prevara, pranja novca i udruživanja radi kaznenog djela do sada je oduzeto više od 130.000 eura u gotovini, više računa s kripto-valutama i nekoliko automobila, a u toku su provjere nekretnina.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u Srbiji, da budu naročito oprezni pri nuđenju zapošljavanja u takozvanim call-centrima, koji se navodno bave edukacijom i savjetovanjem klijenata na bilo kojem financijskom tržištu, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Takve djelatnosti strogo su regulisane Zakonom o tržištu kapitala i djelatnošću Povjerenstva za vrijednosne papire koje izdaje neophodne dozvole.

Foto: MUP Srbija

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.