Apartman u centru Splita 170 evra, dnevni zakup kuće 400 evra

Hrvatski turizam je poslednjih godina već „na glasu“, ali ne priča se samo o dobrim stranama letovanja u ovom delu Jadrana, već i o onim malo negativnijim – a to su cene.

Dodatno, otkako je nastupila inflacija cene su, u proseku, više za 30 odsto.

To, između ostalog, znači da bi čak i strani turisti, a posebno domaći – sa manjom platežnom moći, ove godine mogli da biraju neke jeftinije destinacije.

Primera radi, kuće za odmor, naročito one sa bazenom, drastično su poskupele, a jedna smeštena u Zadvarju dnevno košta čak 400 evra. Ipak, interesovanje nije manje, iako su cene zakupa rasle sve vreme u protekle tri godine, prenosi Seebiz.

– Kako su cene ulaznih parametara rasle, tako su i u mom slučaju rasle cene najma, za nekih 10 posto – kaže vlasnik ove kuće za odmor, Jozo Radeljić.

Kako u Zagori, tako i na obali, svi koji iznajmljuju smeštaj kažu da su morali da koriguju cene – naviše. Predsednica Hrvatskog udruženja porodičnog smeštaja, Barbara Marković, rekla je da su iznajmljivači već prošle godine, u proseku, podigli cene 15 do 20 posto.

– Međutim, mi moramo ići još više, jer moramo da nadoknadimo sve troškove koji su nam nametnuti – priča ona.

Studio apartman u centru Splita 170 evra

Prema rečima Barbare Marković, studio apartman za dve osobe u jezgru grada Splita trenutno košta 170 evra, dok je 2021. koštao 100, a 2022. godine – 150 evra.

– Mislim da će porast cena biti nekih 30 posto u odnosu na protekle tri godine. Najave za samo srce sezone su dobre, ali gosti koji su sada tu, primećuju poskupljenje smeštaja – rekla je Marković, a oglasio se i turista iz Južne Koreje, rekavši da su ceo mesec u Hrvatskoj, a da im je naredna destinacija – Italija.

Ipak, kako kaže, „Hrvatska im je mnogo jeftinija od Čizme„.

Iako su cene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti. Gosti koji traže kompletnu uslugu – spremni su da je plate. Direktorica jednog hotela u Splitu, Nevena Čikeš, kaže da poskupljenje ove godine iznosi 15-20%, zavisno od kategorije.

Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.