Bajden doputovao u Poljsku

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u Poljsku u ponedeljak uveče, posle posete Ukrajini, piše poljska agencija Pap. Voz u kom je bio Bajden stigao je u grad Pržemisl oko 20.30 sati.

Privatna televizija TVN24 je prenela snimke napravljene ispred železničke stanice u Pšemislu na jugu Poljske na kojima se vide brojna vozila, od kojih neka sa američkim registarskim oznakama, a nešto kasnije i snimak Bajdena kako izlazi iz voza.

Bajden doputovao u Poljsku

Platforma na kojoj je izašao bila je ograđena od ostatka stanice dvometarskom ogradom, navodi se. Odmah potom ušao je u jednu od limuzina.

Govor koji će američki predsednik Džozef Bajden održati ispred predsedničke palate u Varšavi biće važna poruka svetu. Tako je to najavio domaćin, poljski predsednik Andžej Duda.

Bajden želi da se obrati svetu i ne prepusti Putinu da sam istupi na svetskoj sceni dva dana uoči godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, ocenjuje Mihail Baranovski, šef varšavskog predstavništva trusta mozgova Nemački Maršalov fond.

Američki predsednik je nešto ranije boravio u nenajavljenoj poseti Kijevu. Tamo se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Snimljeni su na Mihailovskaja trgu, gde je odao počast poginulim braniocima Ukrajine.

Putovanje Bajdena u Kijev bilo je obavijeno velom tajne, što je odraz velike bezbednosne zabrinutosti posete aktivnoj ratnoj zoni.

Foto: Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.