Bajden se obraća svetu posle Putinovog govora!

Suspendovanjem sporazuma o strateškom naoružanju eliminisan je poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratio se svetu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, gde je za početak opisao Poljsku kao velikog saveznika i zahvalio liderima zemlje na dobrodošlici.

Očekuje se da će se američki lider osvrnuti na odluku ruskog kolege Vladimira Putina, koji je tokom današnjeg govora rekao da suspenduje učešće svoje zemlje u novom start sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajden je izjavio da su ceo svet i sva demokratija bili na testu kada je Rusija napala Ukrajinu.

– Demokratija je bila prejaka za Putina – kazao je Bajden, dodajući da je posle straha od širenja NATO-a na istok ruski lider na kraju dobio „natoizaciju Finske i Švedske“ i istakavši da je NATO „jedinstveniji nego ikad“.

– Pre godinu dana svet se pripremao za pad Kijeva. Pa, upravo sam došao iz Kijeva i mogu da kažem da je Kijev jak – kazao je on.

Suspendovanjem sporazuma o strateškom naoružanju eliminisan je poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

– Moram danas da objavim da Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja. Dozvolite mi da ponovim — ne povlači se iz sporazuma, već konkretno suspenduje svoje učešće. Ali pre nego što se vratimo na razgovor o tome, potrebno je da razumemo šta zemlje poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva smatraju svojim strateškim arsenalom i kako ćemo ih uzeti u obzir, odnosno kombinovani udarni potencijal Alijanse – rekao je Putin tokom svog mnogo odlaganog godišnjeg obraćanja ruskoj Narodnoj skupštini.

Ugovor postavlja ograničenja na broj raspoređenog nuklearnog oružja interkontinentalnog dometa koje mogu imati i SAD i Rusija. Poslednji put je produžen početkom 2021. na pet godina, što znači da će dve strane uskoro morati da počnu pregovore o drugom sporazumu o kontroli naoružanja.

Prema ključnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, i Sjedinjenim Državama i Rusiji je dozvoljeno da sprovode inspekcije međusobnog naoružanja, iako su inspekcije obustavljene od 2020. zbog pandemije kovida 19.

foto: izvor AP Photo/Susan Walsh, REUTERS.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.