Bajdenova administracija najavila mere za suzbijanje dečijeg rada

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena najavila je danas mere za suzbijanje dečijeg rada usred naglog porasta kršenja zakona, a na osnovu istražnih izveštaja Rojtersa i drugih novinara o ilegalnom zapošljavanju maloletnih migranata, uglavnom iz Srednje Amerike, u opasnim industrijama SAD.

Američki zvaničnici rekli su da je Ministarstvo rada registrovalo povećanje kršenja zakona u dečijem radu od 70 odsto od 2018. godine, uključujući opasna zanimanja.

Utvrđeno je da je u prošloj fiskalnoj godini 835 preduzeća u SAD prekršilo zakon o radu dece.

Američki zvaničnici rekli su novinarima da je uprava otkrila zapošljavanje dece u kompanijama, uključujući „Hartsajd fud solušns“ i dobavljače za „Hjundai motor“.

Kako se navodi, formirana je međuagencijska radna grupa za dečiji rad koja će istraživati industrije u kojima se najverovatnije dešavaju kršenja zakona o radu dece.

Demokratska Bajdenova administracija se takođe založila za strože kazne za kompanije koje krše te zakone i za više sredstava za sprovođenje i nadzor.

Američki savezni zakon zabranjuje osobama mlađim od 16 godina da rade u većini fabrika, a onima ispod 18 je zabranjeno da rade najopasnije poslove u industrijskim pogonima.

Maksimalna građanska novčana kazna trenutno iznosi samo 15.138 dolara po detetu, navela je administracija u saopštenju.

Rojters je prošle godine objavio seriju reportaža o dečijem radu, uključujuci otkrića o korišćenju dece za rad među dobavljačima za „Hiundai“, uključujući direktnu podružnicu korejskog auto giganta u američkoj državi Alabami.

FOTO: EVAN VUCCI / TANJUG/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.