Beograd dobija groblje za kućne ljubimce

Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ ubuduće će sahranjivati ljubimce. Ovo je deo dopune Odluke o promeni osnivačkog akta „Pogrebnih usluga“ koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada na predstojećoj sednici.

– U gradu je došlo do povećanja broja kućnih ljubimaca, a posebno pasa i mačaka, zbog čega je postojala potreba sa se stvore uslovi za njihovo sahranjivanje. Ovo podrazumeva da se izgradi groblje za te namene, odredi preduzeće koje će njime upravljati, odrede posebna mesta za sahranjivanje i omogući vlasnicima koji to žele da svoje kućne ljubimce sahrane na humaniji način – stoji u predlogu dopune odluke.

Imajući u vidu da će se uskoro završiti izgradnja groblja za kućne ljubimce, jedinica lokalne samouprave dužna je da izabere vršioca komunalne delatnosti tako što će osnovati javno preduzeće ili poveriti obavljanje nekom privrednom subjektu u skladu sa zakonom. Zbog toga je procenjeno da taj posao treba da rade „Pogrebne usluge“.

Vlasnici su do sada svoje kućne ljubimce ili sahranjivali na svom imanju, u blizini kuća, na zabačenim livadama ili nosili na kremiranje.

 Izgradnja groblja u Bloku 51 u Novom Beogradu počela je u martu 2021. godine. Groblje bi trebalo da se prostire na oko 15.000 kvadratnih metara, da ima prostor za sahranjivanje manjih životinja, ali i onih većih iz Zoo-vrta.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.