Da li je ovo signal za uzbunu? Raste broj zaraženih koronom u Srbiji, doktori prate novi soj

Specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je da se novi soj korona virusa prati, a da nisu dobili obaveštenje da je registrovan u Srbiji, piše RTS.

Navodi da ni u svetu još nema dovoljno podataka, kao i da se kod nas beleži blagi porast broja novozaraženih.

Nova varijanta korona virusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, nazvana „pirola“, pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je „ova varijanta pod nadzorom“, ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

„Prati se, ali mi još nemamo dovoljno podataka u svetu. Svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku je interesantan i potrebno je situaciju držati pod nadzorom i videti šta će se dešavati“, rekla je Rsovac za RTS.

Napominje da imamo blagi porast broja pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

„Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Kod nas ima omikrona i podsojeva omikrona“, rekla je Rsovac.

Ona je navela da niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja i da se to, koliko zna, odnosi i na odrasle u ovom trenutku.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

„A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i korona virus“, ukazala je Snežana Rsovac.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

(Telegraf.rs)

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.