Da li se usred Zagreba raspravljalo o rušenju Hrvatske i stvaranju nove Jugoslavije

Promocija izdanja knjige „Bratstvo i jedinstvo Srba i Hrvata temelj nove Jugoslavije” koja je prvi put kao brošura objavljena 1945. godine, protumačena kao protivustavni pokušaj podrivanja Hrvatske

Predstavljanje drugog izdanja knjižice „Bratstvo i jedinstvo Srba i Hrvata temelj nove Jugoslavije” koju je 1945. godine štampao propagandni odsek Druge armije Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, a nedavno je ponovo objavljena u izdanju Srpskog narodnog vijeća (SNV) i izdavačke kuće “Jesenski i Turk”,  u delu medija dočekano je s oštrim naslovima koji pogrešno interpretiraju ono što je izrečeno na tribini.

Promocija na kojoj su učestvovali urednik izdanja Nikola Bajto i istoričari Hrvoje Klasnić i Milan Radanović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, dočekana je i napadnuta tvrdnjama da Srpsko narodno vijeće ovakvim aktivnostima zloupotrebljava svoj položaj, rovari i podriva državotvornost Hrvatske.

“SNV i Klasić usred Zagreba raspravljali o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije?”, piše portal Direktno.hr.

“I to je Hrvatska!? Uz proslavu Dana državnosti u Hrvatskoj SNV i Hrvoje Klasić  veličaju i slave bratstvo i jedinstvo kao temelj neke nove Jugoslavije”, iznosi Croativ.net. “SNV I Hrvoje Klasić svojom inicijativom ruše Ustav Republike Hrvatske”, tvrdi Hrvatski glasnik.

Takve teze podupirali su netačnim i nategnutim tvrdnjama, da se radilo o skupu na kojem se raspravljalo o Klasićevoj knjizi kojom se poziva na obnavljanje Jugoslavije, iako se u stvarnosti rasprava vodila o tekstu starom skoro 80 godina.

Knjižicu od 78 stranica čine tekstovi koji se bave razvojem antifašističke borbe u Hrvatskoj, početkom zajedničke borbe Srba i Hrvata protiv okupatora i načinom na koji je ta borba vođena.

Brošura je bila namenjena edukaciji vojnika Druge armije čije su divizije na hrvatsko ratište dolazile iz Srbije goneći nemačke okupatore.

Dezinformacije su prenele i neke druge stranice  pa se sve raširilo i po Fejsbuku, gde ih je deo čitalaca propratio uvredljivim komentarima.

SNV Milorada Pupovca je od hrvatskih vlasti nedavno za 2023. godinu dobio samo za izdavanje Novosti 600 hiljada evra, izneo je portal Direktno, pitajući da li to država finansira svoje protivnike.

Hrvoje Klasić je, izneto je u medijima, jasno ideološki pozitivno određen u smeru partizanskog i antifašističkog jugoslavenskog pokreta, “što ne čudi s obzirom da je nećak Mike Špiljaka, jednog od bivših istaknutih jugoslavenskih političkih i državnih funkcionera.

Da li za takve podmetačine hrvatski građani izdvajaju velika novčana sredstva, pitaju se mediji.

Nijedan od navedenih portala nije objavio novinski izveštaj s tribune koja se održala u Klubu Mama, već su samo iskoristili fragmente najave događaja i teksta objavljenog u Novostima, nedeljniku čiji je izdavač SNV, uz dodatak zajedljivih i netačnih komentara.

Ignorisali su da se na promociji pričalo o genezi, značaju i sudbini Titovog koncepta bratstva i jedinstva, “kao i o mogućnostima njegove reafirmacije u današnjem regionalnom i evropskom političkom kontekstu”.

Najžešća optužba je da je to protivustavni pokušaj rušenja Hrvatske i stvaranja neke druge države.

“Nije problem samo u interpretaciji, nego i u plasiranju potpunih izmišljotina. Ti mediji, da li samo zbog zlonamernosti ili još i zbog nesposobnosti, nisu ni hteli da utvrde ni osnovne činjenice, a one su sledeće: nije istina da se radi o knjizi Hrvoja Klasića, radi se o drugom izdanju knjige iz 1945., a on je samo bio jedan od promotora. Nije istina da se na promociji raspravljalo o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije, niko o tome nije govorio a i sam Hrvoje Klasić je izjavio da nije jugonostalgičan, branio ga je urednik izdanja Nikola Bajto.

Rasprava o antifašističkoj borbi nikako ne bi smela da bude rovarenje po hrvatskoj državotvornosti, s obzirom da savremena hrvatska država eksplicitno naglašava da baštini svoju antifašističku tradiciju.

U prilog tome valja da se zna da Hrvatska obeležava 22. jun kao Dan antifašističke borbe, u znak sećanja na taj datum 1941. godine. kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred. Sve se to u ovom napadu “preskače”, pa ispada da je autor koncepta “bratsvo-jedinstvo” Josip Broz rodom iz Srbije a ne iz Kumrovca, srca Hrvatske, a istoričari poput Hrvoja Klasića promoteri urušavanja Hrvatske.

Beže li hrvatski mediji, osim od NDH prošlosti i od istorije s Titom. Ili je sve samo dobar povod da se obruše na one s kojima su imali zajedničku državu više od 70 godina.

Knjiga ne može da sruši državu, ali država knjigu može.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.