Delovi Beograda gde su najskuplje nekretnine

Najskuplji kvadrat u Srbiji u 3. kvartalu ove godine kupljen je na lokaciji Beograda na vodi, gde je stan od 97 kvadrata prodat po ceni nešto višoj od milion evra (1.008.800 evra tj. 10.400 evra po kvadratu), navodi se u najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplji stan u tom periodu prodat je na Vračaru, a najskuplja kuća je prodata na Savskom Vencu. Za stan na Vračaru površine 301 kvadrata, izdvojeno je 1,28 miliona evra tj. 4.252 evra po kvadratu, a za kuću čak 5,1 miliona evra.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na beogradskoj opštini Stari grad za 10.110 evra, površine 179 kvadrata, što ujedno predstavlja i najvišu ugovornu cenu poslovnog prostora u iznosu od 1.810.000 evra, stoji u izveštaju RGZ.

Najskuplja garaža prometovana je na Savskom vencu za 45.000 evra.

Što se tiče zemljišta, najskuplji kvadrat poljoprivrednog je prodat u Šapcu po ceni od 25 evra po kvadratu za parcelu površine 56 ara, dok je najskuplje poljoprivredno zemljište ukupno prodato u Kaću po ceni od 1,5 milion evra za 125,5 hektara.

Kako nam pokazuje poslednji izveštaj RGZ iako je pao broj kupoprodajnih ugovora u odnosu na prošlu godinu, promet je porastao, a kad pogledamo gorenavedene nekretnine, cene su samo nastavile da rastu.

Kada će cene da padnu?

Prema rečima domaćih stručnjaka, do stagnacije tržišta i pada cena kvadrata, kako za sada stvari stoje, neće tako brzo doći.

– Trenutni rast cena je proces koji je jako teško zaustaviti. Po nekim procenama do stabilizacije tržišta moglo bi doći sledeće godine. Ono što je sigurno, doći će do pada vrednosti tržišta nekretnina. To se dešava i na drugim tržištima, a najbolji primer je pad vrednosti goriva – rekao je nedavno procenitelj i stručnjak za nekretnine Milić Đoković.

Foto: Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.