Jubilarni 70. Pulski filmski festival bio je prilika za nove filmove, ali i za sećanja. Publika se sećala Nede Arnerić i Ene Begović, jugoslovenskih heroina. Nagrada Festivala „Fabijan Šovagović” za životno delo, pripala je našem glumcu Miodragu Krivokopiću, prenosi RTS.

Poznati glumac kaže da mu dodeljeno priznanje mnogo znači i da je „ni u snu nije očekivao“.

„Stvarno, to je jedna od retkih stvari koja me je zatekla kad su nagrade u pitanju, tako da moram da priznam da me je to i obradovalo. Naime, ja sam negde počeo moje prve predstave u pozorištu, i prvi film sa Šovagovićem sam počeo. Moj debi je bio u filmu Seljačka buna, Vatroslava Mimice, gde je Šova igrao Matiju Gupca, a ja sam igrao jednog od njegovih puntara, ili kako bi rekli ustanika, pobunjenika.

Tada sam se prvi put sreo sa njim, a u pozorištu, to je bilo na letnjim igrama u Dubrovniku, Dundu Maroju, pa onda onom čuvenom Kristiforu Kolumbu. Tako da me za Šovu vežu ti počeci koji su uvek, meni se čini, najznačajniji”, rekao je Krivokapić.

Igrao je u oko 30 filmova i čak 60 serija: „Ja film volim jer pruža neke druge mogućnosti koje pozorište ne, ali zavisi od toga s kim radiš. Ja sam imao sreću da sam stvarno radio sa nekim izuzetnim našim filmskim režiserima. Krenemo od Živka Nikolića, Rajka Grlića, Zafranovića, tako da sam imao tu sreću da me je film hteo, a i na televiziji je bilo toga dosta”.

Na pitanje o tome da li mu je gluma nešto dala, a nešto uzela, Krivokapić kaže da na glumu gleda kao na terapiju.

„Ja bio dosta povučen kao dete, i onda kad sam otkrio to polje slobode, taj mrak koji je osvetljen, gde sam ja slobodan i gde sam mogao da budem najbliži sebi, to mi je pružilo ogromno zadovoljstvo. I tu sam znao da iz sebe izvučem neke stvari o kojima nisam ni znao da ih posedujem”, objasnio je glumac i poručio da je njegov životni moto: „Samo da smo živi i zdravi, i da je mir, mir svima”.

Tokom leta, Krivokapić će biti na Brionima, gde sa Radetom Šerbedžijom igra u čuvenoj predstavi Kralj Lir.

Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.