DOK DIVLJAJU STANARINE, GRADONAČELNIK IZ REGIONA IMA PLAN DA IH SMANJI Evo o čemu je reč

Tomašević objašnjava da se na taj način ne regulišu samo cene zakupa koje su otišle u nebo, pa obični zaposleni građani ili studenti teško izdržavaju pritisak, nego i cene na tržišu nekretnina na duge staze

Kao svuda u svetu, odnosno u regionu, i u Hrvatskoj svedoče dramatičnom poskupljenju cena kvadrata i iznajmljivanja stanova, u proteklih nekoliko godina.

Međutim, izgleda da će situacija biti još gora.

Naime, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, sa saradnicima traži način kako da nadomesti ukidanje dodatnog poreza, čemu se opozicija oštro protivi.

Vladajući HDZ je, čini se, spreman da u svom paketu zakona – vezanom uz ukidanje dodatnog poreza – dozvoli lokalnoj samoupravi da poveća, ne samo stopu poreza na dohodak od plate, nego i stopu poreza na dohodak od imovine i kapitala.

Naime, Zagreb kao najveći grad u zemlji, ukidanjem dodatnog poreza gubi oko 140 miliona evra godišnje, a s novim porezima na dohodak – tvrde da će kompenzovati tek oko 10 – 15 posto tog gubitka, piše Novi list.

Ipak, predlažu da se paušalni porez na kratkotrajno iznajmljivanje podigne čak petostruko – s 40 evra godišnje po krevetu, na čak 200 evra. To je, inače, i maksimalan zakonski iznos za ovaj namet.

Sve to, diglo je na noge iznajmljivače u turizmu, kao i zagrebačku opoziciju, pa ipak u Možemo! ne misle da odustanu od tog plana, jer smatraju da se time postiže dvostruki benefit: prvo, to je, ipak, rast prihoda za zagrebački budžet, a drugo, žele da podstaknu dugotrajni zakup stanova, za razliku od ovog turističkog, kratkotrajnog.

Tomašević objašnjava da se na taj način ne regulišu samo cene zakupa koje su otišle u nebo, pa obični zaposleni građani ili studenti teško izdržavaju pritisak, nego se time regulišu i cene na tržišu nekretnina na duge staze.

On ističe da vlasnici koji stanove iznajmljuju dugoročno, trenutno plaćaju pet puta viši porez nego vlasnici koji stanove iznajmljuju turistima.

Donose i odluku o najmu stanova koja na vrh liste prioriteta stavlja osobe u najtežim socijalnim i zdravstvenim prilikama. U pripremi su i planovi za izgradnju 300 novih stanova, a u narednom periodu posvetiće se i stvaranju okvira za neprofitnu gradnju – mehanizmima prava građenja, podsticanjem dugoročnog i destimulacijom kratkoročnog najma.

– U pripremi je odluka po kojoj će se menjati i model iznajmljivanja stanova u gradskom vlasništvu, gde će socijalni cenzus postati ključan. Sadašnje stanje postalo je neodrživo – kaže Tomašević.

Dakle, prema predlogu, gradski stanovi će za one sa natprosečnim primanjima postati višestruko skuplji nego sada.

Visina zakupa, za one koji zarađuju iznad proseka, porašće na četvrtinu mesečnih prihoda, pri čemu je cilj da se takvi korisnici stanova isele i da gradske stanove ustupe drugima, dodaje se dalje.

Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.