Dva upozorenja RHMZ: Prvo se odnosi na jako zahlađenje u Srbiji, drugo na četiri reke

Jako zahlađenje u Srbiji dolazi za dane vikenda, upozorava Repubilički hidrometeorološki zavod.

Kako stoji u njihovom upozorenju, zahlađenje će se premeštati sa severa će ka ostalim delovima zemlјe.

Danas (25. 2.) će padavine biti u vidu kiše, a veća količina (od 10 do 30 mm za 24 h) očekuje se u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Beogradu, Podunavskom, Braničevskom i Borskom okrugu. Relativno toplo i uglavnom suvo vreme zadržaće se samo još na jugu i jugoistoku zemlјe“, navode.

Kiša će uveče preći u sneg, ističu dalje.

„Prvo u zapadnoj Srbiji, Beogradu, Sremu i na jugu Banata, a tokom noći (25/26. 2.) i u ostalim krajevima Vojvodine. Sneg će biti vlažan, ali se očekuje početak stvaranja snežnog pokrivača.

Sutra (26. 2.) veća količina padavina na jugozapadu Srbije (od 30 do 50 mm za 24 h). U ostalim krajevima padavine, koje će biti na granici kiše i snega, u toku dana će kratkotrajno oslabiti, ali se uveče i u prvom delu noći ponovo očekuje pojačanje vlažnog snega, naročito u delu od zapadne i jugozapadne preko centralne Srbije do južnog Banata, gde će pasti od 10 do 25 cm vlažnog snega, lokalno i više. Na istoku i jugoistoku zemlјe uglavnom kiša“, stoji na sajtu Zavoda.

Dodaju i hidrološko upozorenje.

„Na slivovima Jadra, Kolubare, Jasenice i Kubršnice sa pritokama tokom 26. i 27. februara vodostaji će biti u većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima moguća su lokalna izlivanja“, ističu uz napomenu da porast vodostaja ne znači i plavljenje.

Prema najavi, u naredna dva sata na području Vojvodine, Beograda, zapadne i centralne Srbije, Pomoravlјa i istočne Srbije biće oblačno, mestimično sa kišom slabog i umerenog intenziteta.

Najava važi ovog jutra za period do oko 9.30 sati.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Marko Jovanović, Shutterstock, Printskrin: RHMZ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.