Egipat i Turska potvrdili da uzajamno šalju svoje najviše diplomatske izaslanike

Egipat i Turska preduzeli su danas još jedan korak ka obnavljanju punih diplomatskih odnosa i prvi put posle više godina potvrdili da uzajamno šalju svoje najviše diplomatske izaslanike.

U zajedničkom saopštenju, dve zemlje su najavile imenovanje Saliha Mutlu Sena za turskog ambasadora u Kairu i Amra Elhamamija za ambasadora Egipta u Ankari, prenosi AP.

– Ovaj korak ima za cilj ponovno uspostavljanje normalnih odnosa između naše dve zemlje i pokazuje uzajamnu odlučnost da se radi na unapređenju bilateralnih odnosa, u najboljem interesu turskog i egipatskog naroda – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Egipat i Turska povukli su svoje ambasadore nakon što je egipatska vojska zbacila islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine, u jeku masovnih protesta protiv njegove kontroverzne jednogodišnje vladavine.

Morsi je bio pripadnik grupe Muslimanska braca, koju je Turska podržavala, ali Egipat je tu grupu proglasio terorističkom organizacijom.

Novoimenovani turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan opisao je uzajamno imenovanje ambasadora kao „značajnu fazu“ u naporima da se normalizuju odnosi između dve zemlje.

FOTO: STRAHINJA AĆIMOVIĆ / TANJUG

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.