EU bi da rekonstruiše tržište energetike

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas, 27. februara, u Briselu. Sastaju se kako bi razgovarali o predstojećim reformama na tržištu energetike, preneo je Rojters.

Brisel je spreman da predloži rekonstrukciju tržišta sledećeg meseca. Zemlje evropskog bloka su već podeljene oko toga kako „popraviti“ energetski sistem – ili da li je uopšte potrebno popraviti ga.

Evropska komisija je prošle godine obećala da će „reformisati pravila“ na tržištu električne energije, posle rekordno visokih cena gasa, što je dovelo je do skoka cena struje za evropske kompanije i građane.

Cilj je reforma tržišta električne energijekako bi se zaštitili računi potrošača za energiju usled kratkoročnih promena u cenama fosilnih goriva, i pobrinuti se da u Evropi raste udeo jeftine obnovljive električne energije, koja može da se snizi dodatno.

Međutim, zemlje članice EU se dosad nisu slagale oko toga kako bi reforme trebalo da se odvijaju.  Španija, Grčka i Francuska su među onima koje traže korenite reforme.

U dokumentu podeljenom sa zemljama EU, u čiji je uvid imao Rojters, Španija smatra da reforme treba da pomognu državnim regulatornim telima da potpišu više dugoročnih ugovora sa proizvođačima struje za plaćanje fiksne cene za struju.

Proizvođači nuklearne i obnovljive energije bi po stabilnim cenama dobile od vlade „ugovor zbog posebnosti“, kako bi proizvodile struju decenijama.

Francuska predlaže da se sa energetskim kompanijama potpišu dugoročni ugovori sa fiksnom cenom. Nemačka, Danska, Letonija i još četiri zemlje se protive korenitim reformama i upozorile su EU protiv reforme „kriznog modela“, vrlo složenog sistema kojem su bile potrebne decenije da se razvije.

Smatraju da postojeće energetsko tržište unutar EU funkcioniše dobro. Godinama su držali niske cene struje, uz pomoć obnovljivih izvora energija i izbegavale su nestašicu u snabdevanju struje, navode.

Te zemlje podržavaju samo ograničene promene, kao što je omogućavanje potrošačima da lakše biraju između fluktuirajućih i fiksnih cena. Zvaničnici EU kažu da se čini kako Brisel sada više „naginje“ ka umerenim promenama.

Foto: Shutterstock, fotostar – stock.adobe.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.