Evropa izgubila 100 milijadi evra zbog sankcija Rusiji

Samo tri kompanije u energentskom sektoru – BP, Šel i „Totaleneržis“ povlačenje iz Rusije koštalo je više od 40 milijardi evra

Najveće evropske kompanije izgubile su 100 milijardi evra od februara 2022. godine zbog prodaje, zatvaranja ili smanjenja svog biznisa u Rusiji.

Iz godišnjih izveštaja 600 evropskih kompanija i njihovih finansijskih izveštaja za 2023. godinu proizilazi da je 176 firmi zabežilo obezvređenje svoje imovine i dodatne troškove zbog promene  poslovanja u Rusiji, navodi se u izveštaju „Fajnenšl tajmsa“ .

U ove kalkulacije nisu uračunati indirektni troškovi kao što su poskupljenje  energenata i robe.

Najveći gubici su koncentrisani u nekoliko sektora kao što je energetika, auto-industrija i finansijski sektor.

Tri kompanije u energentskom sektoru – BP, Šel i Totaleneržis, saopštile su da ih povlačenje iz Rusije koštalo oko 40,6 milijardi evra, ali „Fajnenšl tajms“ navodi da su ti gubici nadoknađeni rastom profita zbog rasta cena nafte i gasa.

Gubici evropske auto-industrije iznose 13,6 milijardi evra, dok je finansijski sektor – banke, osiguravajuća društva, investicione kompanije – izgubio 17,5 milijardi evra zbog odlaska iz Rusije.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Više od 50 odsto od ukupno 1.871 evropske kompanije koje su pre rata poslovale u Rusiji je i dalje aktivno u toj zemlji, navela je Kijevska ekonomska škola, preneo je Tanjug.

U Rusiji i dalje posluju italijanski Unikredit, austrijski Rajfajzen, švajcarski Nestle i britanski Unilever.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.