Fajzer kupuje biotehnološku firmu za lečenje raka

Farmaceutska kompanija Fajzer je u fazi pregovora kupovine biotehnološke kompanije Sidžen (Seagen). Sidžen radi na razvoju i komercijalizuji ciljane terapije za lečenje raka i čija tržišna vrednost iznosi oko 30 milijardi dolara.

Vest je objavio WSJ juče uveče, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom, a prenosi Rojters.

Fajzer

Sidžen je imao tržišnu kapitalizaciju od otprilike 30 milijardi dolara, zaključno sa zatvaranjem u petak.

Kako se navodi, pregovori su u preliminarnoj fazi, međutim ni gigantska američka multinacionalka ni Sidžen još uvek nisu ništa komentarisali.

Druga američka firma je prošle godine pregovarala o preuzimanju od strane Merka (Merck), a taj „posao“ bi vredeo više od 40 milijardi dolara.

Sidženove dionice pale su za skoro 10% od jula, kada su prvi put objavljeni pregovori o poslu s Merkom. U ponedeljak su porasli za 12,3% na 182 dolara u trgovanju prije tržišta.

Fajzer je odbio komentarisati izveštaj WSJ-a, dok Sidžen nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Fajzer je rekao da očekuje da će izgubiti 17 milijardi dolara godišnje prodaje između 2025. i 2030. zbog isteka patenta za vrhunske lekove. Prodaja njegovih proizvoda protiv COVID-19 počela je opadati nakon što su doprineli neviđenom porastu prihoda.

Dok se proizvođač lekova okrenuo akvizicijama kao što je otkup Global Blood Therapeutics Inc. za 5,4 milijarde dolara i kupovina proizvođača lekova za migrene Biohaven od 11,6 milijardi dolara, analitičari su ukazali na potrebu za većim poslovima.

„Nakon godinu dana čekanja na nešto upečatljivo, ovo bi moglo biti to“, rekao je analitičar BMO Capital Markets Evan Seigerman u istraživačkoj belešci, pozivajući se na poslednje objavljene razgovore o poslu.

Foto: Shutterstock, ASSOCIATED PRESS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.