Fon der Lajen sutra sa Sunakom u Londonu: Razgovaraće o post-Bregzit nesuglasicama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se u ponedeljak u Londonu s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom s kojim će razgovarati o post-Bregzit nesuglasicama, a uskoro se očekuje i dogovor o reviziji aranžmana sa Severnom Irskom.

– Danas su se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak složili da lično nastave svoj rad na zajedničkim, praktičnim rešenjima za niz složenih izazova oko protokola o Irskoj i Severnoj Irskoj – navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se najavljuje sutrašnji susret dvoje zvaničnika, prenosi londonski Gradijan.

Sunak je izjavio u subotu da je „dao sve od sebe“ da se postigne novi post-Bregzit sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom, ocenjujući da je to od vitalnog značaja kako bi se ponovo uspostavila regularna podela vlasti u Severnoj Irskoj, preneo je ranije Rojters.

Kao deo Bregzita, sporazuma iz 2020. godine o izlasku Velike Britanije iz EU, zvanični London je prihvatio dogovor sa Briselom poznat kao Severnoirski protokol kojim je Severna Irska, iako britanska pokrajina, ostala deo jedinstvenog tržišta Unije.

Ovim protokolom je zapravo potvrđeno postojanje pomorske granice u Irskom moru za neke robe koje se izvoze iz Velike Britanije, jer se u Briselu smatra da je Severna Irska deo jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Poseta ce pokrenuti rešavanje ovog pitanja koje se smatra ključnim u Sunakovom premijerskom mandatu čime bi britanski premijer uspeo da udovolji političkim zahtevima Demokratske Unionističke stranke Severne Irske i Konzervativne stranke u Londonu.

FOTO: OLIVIER MATTHYS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.