(FOTO) Rusi se spremaju za nešto veliko na Krimskom mostu!
Ruska vojska je u vodama Crnog mora, u zoni Krimskog mosta, postavila specijalne barijere protiv površinskih i podvodnih dronova, objavio je Telegram kanal „Mash“, navodeći da oni imaju ulogu da spreče nove napade ukrajinskih dronova s mora.

Kako navodi izvor, u planu je da se konstrukcija mosta ogradi celom dužinom. Reč je o metalnoj konstukciji koja liči na „skelet“ debelih armaturnih šipki, ali detalji nisu otkriveni.

Pretpostavlja se da će takva mera biti efikasna i da će obezbediti zaštitu celokupnog infrastrukturnog cilja.

Ruski predstavnici tvrde da je u poslednje vreme ukrajinska strana počela da koristi sve više pomorskih dronova

Veruje se da je glavni povod jačanja zaštitnih mera oko Krimskog mosta nedavna izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je most meta koju ukrajinske snage bezbednosti moraju da unište.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem prošle nedelje rekao da su dati predlozi da se obezbede dodatne mere bezbednosti za Krimski most.

– Kada počnu da finkcionišu, to će se videti – rekao je tada šef ruske države, ne iznoseći detalje.

Prema američkim izvorima, ukrajinska vojska koristi nadograđene površinske bespilotne čamce druge generacije MAGURA V5 za praćenje situacije u Crnom moru i za udar na ruske ciljeve u toj oblasti.

Čamci dronovi opremljeni su optoelektronskim sistemima i komunikacionim kompletom Star Link. Njihova dužina je 5,5 metara, širina 1,5 metra, a gaz 0,5 metara. Maksimalna brzina koju mogu da dostignu je 42 čvora. Domet je približno 833 kilometra, a težina tereta je 320 kilograma.

Ruski izvori tvrde da su dronovi ovog tipa korišćeni u napadima na Sevastopoljsku pomorsku bazu u oktobru 2022. godine, kao i u napadu na Krimski most u noći 17. jula 2023. godine.

Fotografiju pogledajte OVDE.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.