Gde i kada se danas očekuju grmljavinske oluje?

U Srbiji u četvrtak promenljivo oblačno i svežije, ujutro, pre podne i sredinom dana ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, dok će na jugu i dalje biti vedro i veoma toplo.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, uz obilnije pljuskove.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 28 do 32°C, na jugu do 37°C.

U Beogradu u četvrtak promenljivo oblačno i svežije, ujutro, pre podne i sredinom dana ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura 20°C, maksimalna dnevnao 30°C.

Kako je RHMZ upozorio na svom sajtu jutros u 6.45 sati, naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je zahvatilo Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadni Srbiju, kao i područje Šumadije, tokom jutra premeštaće se dalje na istok.

U upozorenju koje važi do 26. jula navodi se da danas očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu, 21. i 22. jula  u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

– Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni – navodi RHMZ.

RHMZ upozorava i da nas sve do 22. jula uveče, dakle do subote uveče,  očekuju vremenske nepogode.

– Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajnih olujnih udara vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanski udari vetra (> 28 m/s) – kažu u RHMZ i dodaju:

– Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Foto: Đorđe Đurić/Telegraf

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.