GENERALNI DIREKTOR UNESKA: Treba pronaći načine za regulisanje društvenih medija!

Generalni direktor Uneska Odri Azulej pozvala je danas na globalni dijalog kako bi se pronašli načini za regulisanje društvenih medija i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija širom sveta.

Ona se obratila učesnicima dvodnevne konferencije u Parizu o načinima regulisanja platformi društvenih mreža poput „Tvitera“ i drugih kako bi internet bio bezbednije okruženje.

FOTO:SINIŠA PAŠALIĆ/ RINGER

Agencija AP navodi da je cilj konferencije u Parizu formulisanje smernica koje bi mogle da pomognu regulatornim agencijama, vlastima i firmama da rešavaju probleme sa sadržajem koji narušava demokratiju i ljudska prava, dok podržava slobodu govora i unapređuje pristup tačnim i pouzdanim informacijama.

– Globalni dijalog trebao bi pružiti pravno oruđe i principe za odgovornost društvenih medija u korist javnog dobra. Trebalo bi da budu ograničeni rizici koji su prisutni danas, dezinformacije i teorije zavere šire se mnogo brže od istine – naglasila je Azulejova.

EU je prošle godine usvojila Zakon koji obavezuje velike tehnološke kompanije poput „Gugla“ i „Fejsbuka“ da prate svoje platforme kako bi evropski korisnici bili zaštićeni od govora mržnje, dezinformacija i štetnih sadržaja.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.