Google kupuje Photomath: Da li će ovo biti najveća transakcija u istoriji Hrvatske?

Alphabet, krovna firma u sklopu koje posluje Google, preuzima hrvatsku firmu PHOTOMATH, tvorca istoimene aplikacije za učenje matematike s gotovo 300 miliona preuzimanja, objavili su hrvatski mediji.

Portparol tehnološkog giganta potvrdio je za Reuters da su sklopili ugovor o kupovini Photomath-a u maju 2022. godine te da je ‘ta kupovina podložna regulatornom odobrenju’. Regulatorna tela do 28. marta trebaju potvrditi kupovinu, navodi se.

Vest je potvrdio i osnivač te izvršni direktor Photomath-a Damir Sabol. Iznos transakcije je nepoznat, ali pretpostavlja se da bi ona mogla biti najveća u istoriji Hrvatske.

Iz Google-a su rekli da će im Photomathova tehnologija ‘pomoći da korisnicima pruži bolje iskustvo u učenju matematike, te u proširenju Google-ove ponude mladim korisnicima za rešavanje domaćih zadataka’

Za šta služi aplikacija?

Aplikacija služi kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rešavanja matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili na kompjuteru, a Photomath koristi računarski vid i mašinsko učenje kako bi prepoznala i trenutno rešila matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.

Photomath je pre dve godine osigurao 23 miliona dolara za finansiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Ventures, a uz učestvovanje GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital. Tu investiciju uložili su u povećanje broja zaposlenih, ulaganje u razvoj veštačke inteligencije i mašinsknog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

Foto:forbes.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.