HAMAS POD ZEMLJOM KRIJE TAJNU KOJA JE VELIKA PRETNJA IZRAELU Na dubini je od 40 metara, ali bi mogla biti i SMRTONOSNA ZAMKA

Vojni stručnjaci otkrili su da izraelska vojska vodi borbu s pronalaskom načina za sigurnu evakuaciju stotinak civila koje je Hamas oteo u najkrvavijem sukobu u regionu tokom poslednje decenije.

Pod pritiskom su da vrate taoce što je pre moguće jer je Hamas rekao da će pogubiti jednog zarobljenika svaki put kad Izrael bombarduje civilnu kuću.

Rat je izbio u subotu nakon što je Hamas napao muzički festival samo kilometar od izraelske granice s Gazom, a potresni snimci prikazivale su žene koje ulaze u vozila krvave, u modricama i s rukama vezanim na leđima.

– Odlučili smo da stanemo na kraj ovome i izjavljujemo da će svaki napad na naše ljude bez prethodnog upozorenja biti vraćen tako da pogubimo jednog taoca – rekao je portparol brigade Abu Obaida.

Granica Gaze s Egiptom u dužini od 15 kilometara nekaga je bila pretrpana stotinama tunela korištenih za krijumčarenje boraca, oružja i krijumčarene robe, iako su brojni tuneli sad uništeni. Od 2014. Hamas kopa podzemne puteve kako bi zaobišli teritoriju pod kontrolom, neki su duboki čak 40 metara tako da mogu da menjaju položaje i udaljavaju se od napadnute teritorije.

Hamasova prednost poznavanja tunela može se pokazati kao zamka. Kad se pronađu tuneli, mogu se zatvoriti ljudi unutra, objašnjava stručnjak.

Istraživači smatraju da bi se mogao dogoditi i sukob između političara i vojske ako ne postave živote taoca kao prioritet.

– Uz svu tugu i bol, pitanje taoca ne može biti prioritet. Ono će doći na red tek kad Hamas bude poražen ili oslabljen, ni sekunde pre – smatra istraživač rata Kobi Majkl.

Iako je Izrael pod velikim pritiskom da vrati taoce, desetine zemalja uključujući SAD, UK i veći deo EU dali su im podršku.

S druge strane, nekoliko nacija uključujući Iran i Alžir, podržalo je Hamas.Kurir/Jutarnji list/Dejli mejl

Foto: BELAL AL SABBAGH / AFP / Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.