HAOS U LONDONU! HILJADE LJUDI PODRŽALO PALESTINU

U Londonu je, uprkos pretnjama vlasti, održan miting podrške Palestini. „Hiljade propalestinskih demonstranata izašlo je na ulice centralnog Londona dok sukob između Izraela i Hamasa eskalira“, prenosi kanal Skaj njuz.

Demonstranti su marširali centrom britanske prestonice, mašući transparentima i zastavama Palestine i uzvikujući slogane u znak podrške njenoj nezavisnosti.

Demonstranti su prošli pored Dauning striat, gde se nalazi kancelarija premijera Rišija Sunaka. U masi su se čula negodovanja na njegov račun.

Londonska policija je saopštila da će koristiti više od hiljadu policajaca da osiguraju bezbednost na protestu. Slične demonstracije održane su i u drugim gradovima Velike Britanije , uključujući Mančester i Edinburg.

Šefica britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Suela Braverman pozvala je početkom nedelje snage bezbednosti da suzbiju nemire na ulicama usred eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Službenici za sprovođenje zakona su više puta podsećali da je palestinski pokret Hamas u Britaniji prepoznat kao teroristička organizacija i da njegova podrška i upotreba simbola može biti krivično odgovorna.

„Mirni“ propalestinski protesti u Velikoj Britaniji dobili su ružan zaokret jer su aktivisti bacali flaše, plakate i baklje na policiju na Trafalgar skveru u Londonu, dok su hiljade drugih organizovali demonstracije u drugim gradovima u ovoj zemlji, prenosi „Dejli mejl“.

Od 17.30 časova u Londonu je uhapšeno sedam demonstranata.

Šokantni snimci iz vazduha pokazuju da su propalestinske pristalice izuzetno neprijateljski raspoložene prema policiji, bacajući nekoliko predmeta i polivajući desetine policajaca vodom na Trafalgar skveru.

Protest u Londonu počeo je u Portland Plejsu oko 12 časova i trebalo je da se završi u Vajtholu u 15 časova. Ali ogromna gomila je nastavila da maršira srcem glavnog grada do obližnjeg Trafalgar skvera, gde su se razbesneli kada je policija uhapsila čoveka koji se nalazio na ikoničkom postolju. Jedan aktivista je ispalio vatromet prema policajcima.

U Londonu demonstranti su skandirali: „Riši Sunak , sram te bilo! Suela Braverman, sram te bilo!“.

U jednom trenutku se mogla videti grupa mladih demonstranata kako se guraju i viču na policiju, što je dovelo do nekoliko hapšenja. U drugim neprijatnim scenama posteri sa licima nestalih izraelskih talaca bili su otkinuti sa zidova duž delova rute.

Policija je zatvorila deo Kensington Haj ulice u zapadnom Londonu u iščekivanju velikog protesta ispred izraelske ambasade, koja se nalazi pored Kensingtonske palate. Barikade su postavljene i kod ambasade kako bi se sprečilo okupljanje aktivista napolju.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman pozvala je šefove policije da iskoriste „punu snagu zakona“ protiv svih demonstranata koji pokažu podršku Hamasu.

AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.