HITNE MERE ZBOG IZLIVANJA NAFTE KOD NOVOG SADA

KOD naselja Čelarevo izlilo se gorivo iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, a ovim povodom hitno se oglasilo Ministarstvo poljoprivrede i obavestilo o merama koje su preduzete.

„Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava, koje se dogodilo danas, hitnom zajedničkom akcijom JVP „Vode Vojvodine“ i JVP „Srbijavode“ započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice.

Na teren su odmah nakon inspekcijskog naloga izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, sektor za vanredne situacije, predstavnici JVP „Voda Vojvodine“, sektor za vanredne situacije Bačka Palanke, kao i akreditovana laboratorija Agencije za Zaštitu životne sredine.  

Utvrđena je pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava.

Dana 19.juna 2023 godine dogodilo se izlivanje nafte na glavnom toku Dunava kod Čelareva, na koti 1287. Prema izveštaju kapetana radi se o brodu „Jumbo“ registrovanom u  Bugarskoj, a izlilo se 35t pogonskog goriva“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Zoran Jovanović/Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.