ISPOVEST NAJPLODNIJE ŽENE NA SVETU, IMA 38 DECE, A PLANIRALA IH SAMO 6

U seocetu u Ugandi po imenu Kabimbiri živi žena sa nadimkom Nalongo Muzaala Bana. Pravo ime joj je Mariam Nabatanzi, a Nalongo Muzaala Bana je nadimak koji su joj meštani nadenuli jer je toliko plodna.

Mariam, naime, ima 42 godina i 38 dece. Sve osim poslednjeg rodila je kod kuće. Među svom tom decom, ima šest pari blizanaca, četiri trojke, tri četvorke. Ima deset devojčica i 28 dečaka. Najstariji ima 27 godine, dok najmlađi ima četiri godine.Mariam se udala sa 12 godina, i to neposredno nakon što je umalo izbegla smrt. Njena maćeha bila je okrutna prema Mariam i njenoj braći i sestrama i jednom prilikom umešala im je umrvljeno staklo u hranu u nameri da ih pobije. Od sve dece, samo je Mariam preživela, dok su ostali ostali umrli.

Udala se 1993. godine, za čoveka koji je tada imao 40 godina.

– Nisam ni znala da se udajem. Ljudi su odjednom počeli da dolaze kod nas i donose poklone. Kad su krenuli da izlaze, mislila sam da ih ja ispraćam iz kuće. Zapravo, tada me je tetka predala tom čoveku – priča medijima Mariam.Devojčica se, prirodno, teško snalazila u novoj ulozi supruge.- Moj suprug imao je više žena i mnogo dece iz bivših brakova. Ja sam morala da vodim računa o svoj toj deci jer im majke nisu bile tu. Bio je nasilan i često me je tukao – priseća se.Mariamin svekar dao im je komad zemlje i tako su podigli svoju kuću i planirali porodicu. Planirali su šestoro dece.

Tako je 1994. godine, kad je imala 13 godina, Mariam rodila blizance. Dve godine kasnije, rodila je trojke, a nešto posle godinu dana četvorke. Nije se tome čudila jer je takva situacija bila i kod nje kući.

Moj otac imao 45 dece sa različitim ženama, i mnogo njih su blizanci, trojke ili četvorke – kaže ona.

I zaista, ginekolog Čarls Kigundu, kaže da Mariam ima genetsku predispoziciju za hiperovulaciju, što znači da može da proizvodi više jajnih ćelija u jednom ciklusu.Posle šestog porođaja je Mariam imala 18 dece i želela je da prestane, pa je otišla kod ginekologa. Tamo joj je rečeno da ne može da prestane da rađa jer bi je to ubilo.- Sve te neoplođene jajne ćelije koje se samo proizvode predstavljaju pretnju ne samo za reproduktivni sistem, već i za život žene – tvrdi dr Ahmed Kikomeko.

Savetovali su mi da nastavim da se porađam, jer ću u suprotnom umreti. Probala sam da koristim intrauterino sredstvo za kontracepciju, ali od nje mi je stalno bilo muka i povraćala sam. Čak sam zbog nje pala i u komu na mesec dana – kaže Mariam koja je do 23. godine imala 25 dece.
Opet je pokušala da u bolnici nađe neki način da prestane sa trudnoćama. Opet je čula isto.

Samo poslednjeg sina rodila sam u bolnici, carskim rezom. Moralo je tako jer sam bila previše slaba od pokušaja da koristim kontracepciju. Zamolila sam doktora da uradi nešto jer ne mogu više da rađam i rekao mi je da mi je „rasekao matericu iznutra“.
Dr Kigundu kaže da je Mariam verovatno na kraju podvrgnuta ligaciji tubula, odnosno blokirani su joj jajovodi.

Foto: Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.