Joko Ono zauvek napustila Njujork

Joko Ono, supruga Džona Lenona, odlučila je da ode iz Njujorka i ostatak života provede u jednom malom mestu na severu države Njujork, prenosi Tanjug.

„Najpoznatija nepoznata umetnica na svetu“, kako je govorio Lenon za svoju suprugu Joko Ono (90), koja je kreirala i spomenik mira „One day…“ u Novom Sadu, posle pet decenija zauvek je napustila Njujork i preselila se u Frenklin, mesto sa 340 stanovnika, na farmu koju su ona i Lenon kupili 1978. godine.

Poslednjih pola veka Ono je živela u srcu Menhetna u ekskluzivnoj zgradi Dakota. Zgrada se nalazi uz sam Central park, na 72. zapadnoj ulici.

Stan u zgradi koja je poznata kao prva luskuzna stambena zgrada u Americi u čijoj neposrednoj blizini je decembru 1980. godine Lenon ubijen, Joko Ono nazivala je svojim domom.

Joko je vezana za invalidska kolica jer joj se zdravlje pogoršalo poslednjih godina. Ona je nedavno otkrila da šeta oko šest kilometara dnevno kako bi pobedila depresiju.

Legenda Bitlsa i japanska umetnica farmu su kupili sa planom da im to bude utočište. Planirali su da na njoj uzgajaju Holštajn krave. Ono sada živi „mirnim životom“, van žiže javnosti, kažu izvori.

Glavna kuća na prostranom imanju ima četiri spavaće sobe i dva kupatila – a napolju Ono uzgaja povrće. U blizini su samo lokalna pijaca i pica restoran.

Lenon je nekada, kako je napisano u knjizi „Džon Lenon: Život“ za farmu kupio stado od 122 krave i 10 bikova. Posle Lenonove smrti, rekla je da kad god ima priliku, pokušava da pošalje poruku o miru.

Joko Ono i Džon Lenon su 1969. godine poslali dva žira i pismo pedesetorici svetskih lidera. Među njima je bio i jugoslovenski predsednik Tito. Dvadesetak godina posle tog pisma u Jugoslaviji je izbio rat, a njihov poklon je danas 54 godine staro drvo – simbol mira.

Upravo povodom tog rata, Joko Ono je rekla da nije pravedno da tako malu zemlju poput Srbije stalno napadaju. Tada je rekla da bi volela da svi u regionu to shvate, i da se srpski narod više čuva.

Foto: Tanjug/AP, Vulture

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.