Superćelijska oluja je u Sloveniji, kako najavljuju meteorolozi, sledeća stanica je Hrvatska, a onda i Srbija.

Hrvatska ponovo očekuje novo veliko razorno nevreme, slično onom koje je u sredu zadesilo region i odnelo četiri života. Kako tvrde tamošnji meteorolozi, superćelijska oluja stiže iz nekoliko pravaca iz Slovenije. Kako pišu mediji, u Zagrebu je već oko 9:15 počelo da grmi.

Otprilike iz tog pravca u sredu posle podne došlo je jako nevreme. Drugi ‘front’ je stigao iz Slovenije na područje Gorskog kotara, tačnije Delnica i Vrbovskog, i ide ka Ogulinu. Treći front se kreće od slovenačke Postojne prema hrvatskoj granici.

Takođe, u ovoj državi je za danas i sutra najavljeno je novo, ozbiljnije nevreme. Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti barem delimično sunčano i nestabilno. Na zapadu već kiša pada već, a od sredine dana u većini kopnenih predela i na severnom Jadranu pljuskovi i grmljavina.

Istovremeno, lokalno će biti izraženi pljuskovi, a moguća je i grmljavina sa prolaznim jakim i olujnim vetrom, posebno krajem dana. U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, a uveče su u severnom delu mogući pljuskovi. Vetar slab do umeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vetrovi i jugo. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, na Jadranu od 31 do 36 stepeni.

„Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovoti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te na putevima“, upozorava Meteoalarm.

Verovatnost za grmljavinsko nevreme je iznad 70 odsto u karlovačkoj regiji (uključuje Baniju), Lici i Gorskom kotaru, riječkoj regiji (uključuje Istru), splitskoj regiji i kninskoj regiji, a iznad 60 odsto u zagrebačkoj regiji (uključuje sever Hrvatske i veći deo središnje Hrvatske) te u osječkoj regiji (uključuje Slavoniju, Baranju i Srijem).

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.