Kakav poklon Putinu! Zapad na nogama zbog Izraela, Rusija ima istorijsku šansu da završi sa Ukrajinom!

Naime, Institut za proučavanje rata navodi da Kremlj veruje da će sada fokus Zapada na krizu u Izraelu skrenuti njegovu pažnju sa rata u Ukrajini.

Podseće se da je zvanična Moskva odmah nakom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, okrivila Zapad za zanemarivanje sukoba na Bliskom istoku zbog podrške Ukrajini. Tvrdila je da će međunarodna zajednica prestati da se fokusira na Ukrajinu već će se okrenuti ka Bliskom istoku.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da bi Sjedinjene Države i njeni saveznici trebali da budu „zauzeti“ radom na „palestinsko-izraelskom rešenju“, prenosi Blic.

Istovremeno, ruski blogeri žele da utiču na svoju publiku i demoraliziju ukrajinske slušaoce tvrdnjama da će Rusija imati koristi od eskalacije u Izraelu. Dok svet „na neko vreme skreće um sa Ukrajine i ponovo se zauzima da ugasi večnu vatru na Bliskom istoku“.

Ukrajinske vazduhoplovne snage već očekuju navalu ruskih napada dronovima ove zime, a podaci za septembar pokazuju da će ruska upotreba iranskih kamikaza-dronova „šahed“ zaseniti prošlogodišnje brojke.

Takođe, napadi na energetska postrojenja prošle zime oštetili su značajan deo ukrajinskog elektroenergetskog sistema. Primorali su većinu gradova da racionalizaciju sa strujom i toplom vodom.

Iako je Ukrajina ojačala svoju protivvazdušnu odbranu, zvaničnici su upozorili na rizik od drugog kraha električne mreže ove zime.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u subotu, nakon inspekcije proizvodnje projektila „sarmat“ – jednog od najnaprednijeg oružja Rusije koje saveznici NATO zovu „satana“.

U petak je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin rekao da će poslanici ponovo razmotriti da li će povući ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

Sporazum iz 1996, koji zabranjuje „bilo kakve probne eksplozije nuklearnog oružja ili bilo kakve druge nuklearne eksplozije“ bilo gde u svetu.

Postoje naširoke zabrinutosti da bi Rusija mogla da nastavi sa nuklearnim probama kako bi obeshrabrila Zapad od nastavka vojne podrške Ukrajini, naveo je „Glas Amerike“.

Foto: Reuters

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.