Misija KFOR-a predvođena NATO-om jutros je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM, nakon poslednjih dešavanja u toj oblasti, saopšteno je danas iz te organizacije. Navodi se da je cilj prisustva KFOR-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na tzv. Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

„ Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je KFOR spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način.

KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz poosredstvo EU kako bi se smanjile tenzije, ističući da je to jedini put ka miru i normalizaciji.

U saopštenju se navodi da komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU i druge predstavnike međunarodne zajednice.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba, prenosi Tanjug.

EPA/Đorđe Savić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.