KIM DŽONG UN MOBILISAO MLADE SNAGE

Severnokorejski lider Kim Džong Un mobilisao je mlade kako bi pokrenuo novi projekat izgradnje stambenih objekata u Pjongjangu, pošto mu je cilj da napravi 50.000 domova u glavnom gradu, preneo je Rojters.

Kim je prisustvovao svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju domova u okrugu Sopo u subotu. Tu je bilo i nekoliko hiljada mladih radnika, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Pre dve godine Kim je predstavio plan o izgradnji 50.000 novih domova u Pjongjangu. Oni bi trebalo da budu završeni do 2025. godine. Državni mediji su objavili da je prošle godine završeno 10.000 stanova, uključujući i neboder od 80 spratova.

Južna Koreja je upozorila na sve veću krizu u sankcijama izolovanoj Severnoj Koreji. Upozorila je i na navodne smrtne slučajeve usled gladi u pojedinim regionima. Rojters navodi da Severna Koreja nije potvrdila da je došlo do nestašice hrane. Ipak, zakazala je sastanak državnog vrha za kraj februara kako bi razgovarala o poljoprivrednom razvoju. Sastanak je nazvan „veoma važnim i hitnim zadatkom“.

Kim je rekao da se projekti pravljenja domova susreću sa „neviđeno teškim izazovima“. Izrazio je zahvalnost za 100.000 mladih ljudi koji dobrovoljno učestvuju u realizaciji planova.

– Novi projekat izgradnje domaćinstava će biti još jedna ponosna stranica istorije naših pokreta mladih, simbol državne socijalističke revolucije, ali i političke borbe – istakao je Kim.

Prema njegovim rečima, projekat izgradnje domova pokazaće svetu kako Severna Koreja napreduje uprkos najtežim izazovima.

FOTO: TANJUG AP/KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/KOREA NEWS, REUTERS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.