KO JE STAO UZ SRBIJU KAD JE NAJTEŽE: Ovo su zemlje koje su rekle NE prijemu Kosova u SE! Iznenadiće vas glasanje CRNE GORE!

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) većinom glasova usvojila je izveštaj specijalnog izvestioca Dore Bakojani, u kojem je podržano članstvo Prištine u ovoj organizaciji.

Od 171 poslanika, 131 je glasao za, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Šefica delegacije Srbije u PSSE Biljana Pantić Pilja istakla je u obraćanju parlamentu da su u izveštaju Bakojani prekršeni svi zakoni na kojima je ova institucija zasnovana.

-Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure. Razmotrićemo da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava – rekla je Pantić Pilja i završila izlaganje rečenicom na srpskom: „Živela Srbija“. 

Kako je ko glasao?

U opštoj histeriji pritisaka da se Priština i pored kršenja prava na svakom koraku raskrči put ka EU, bilo je i onih poslanika SE koji su glasali u korist Srbije.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.  Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv. 

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro prestavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo. 

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine. 

(Novosti)

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.