KOME JE NASER ORIĆ UPUTIO PRETNJU? „Na Drini je sve počelo, na Drini će sve i završiti“

Naser Orić, bivši komandant Armije BiH u Srebrenici, ponovo je pretio oružanim sukobima i krvoprolićem. On je u Nezuku, gde je održana 28. godišnjica od proboja 28 divizije Armije BiH, održao govor koji je završio rečima: „Na Drini je sve počelo, na Drini će sve i završiti. Mi Podrinjci smo rođeni ili da umremo ili da pobedimo, ako Bog da pobedićemo“, rekao je Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, pišu Novosti.

Kojić je primetio da su u publici bili prisutni i potpredsednik Republike Srpske, Ćamil Duraković i zamenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, te je pozvao da budu sankcionisani.

– Obojica su sa oduševljenjem aplaudirali ovim izgovorenim pretnjama, što je, svakako, za osudu. Tražimo od nadležnih da ih sankcionišu – rekao je Kojić.

Podsetio je da obojica primaju platu iz budžeta RS, dok aplaudiraju Oriću.

– Ako Orić misli da će pričom o svojoj nevinosti ućutkati mnoge, poručujemo mu da ćemo pričati svakim danom koliki je on monstrum. U Hagu je optužen, ali znamo da je sve učinjeno da optužba ne bude potpuna kako bi ga lakše oslobodili, takođe znamo da sud nije želeo da pozove dva, možda ključna svedoka, novinare Vašington posta Džona Pomfreta i Toronto stara Bil Šilera, dok je na Sudu BiH predstava od suđenja tekla tako da je on vrlo otvoreno pretio i tužiocu Janjiću. Znamo i da su mnogi promenili iskaze zbog pretnji i ucena, dok su mnogi i odustali od svedočenja – dodao je Kojić.

On je izrazio zabrinutost zbog govora ovakve prirode.

– Mi poručujemo da ne želimo rat, ali isto tako poručujemo da nećemo dozvoliti da nas kolju kao 1992. i 1993. godine. Znamo s kim imamo posla i pretnje nas neće uplašiti niti ućutkati. Govorićemo istinu dok smo živi, a istina njega boli jer se boji robije. On je kukavica, što je dokazao i kada je pobegao iz Srebrenice, ostavivši svoj narod, a sada se predstavlja kao neki heroj. Znamo da je mnogo zla naneo svom narodu u ratnim godinama – kazao je Kojić,a prenose Novosti.

Orić je rođen 1967. godine u Potočarima u opštini Srebrenica, gde je završio rednju školu za metalostrugara. Tokom služenja vojnog roka u periodu 1985 i 1986. godine bio je pripadnik specijalnih jedinica Jugoslovenske narodne armije za atomsku i hemijsku odbranu. JNA je napustio sa činom desetara.

Tokom 1988. završio je šestomesečni kurs u Zemunu i radio u policijskoj stanici Savski venac u Beogradu kao pripravnik, a kao član policijske jedinice za specijalne akcije imao je obuku još dve godine. Na Kosovo i Metohiju je prebačen 1990. godine. Po povratku u Beograd je bio telohranitelj Slobodana Miloševića, a tokom demonstracija 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića. Noću je radio na ulazu u poznatu beogradsku diskoteku „Metro“ u Knez Mihajlovoj ulici.

Naser Orić je 5. avgusta 1991. godine počeo da radi u policijskoj stanici na Ilidži u Sarajevu, a krajem 1991. godine prekomandovan je u policijsku stanicu u Srebrenici i 8. aprila 1992. godine je unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.

Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.