KREĆE NOVA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE: Na ovim mestima posebno će biti pojačana kontrola

ALEKSANDAR Radenković iz Uprave saobraćajne policije izjavio je danas da će biti pojačana kontrola saobraćaja u zoni svake škole u toku cele školske godine, kao i kontrola bezbednog prevoženja dece.

– Bezbednost dece je prioritet ne samo MUP-a, već i Vlade Srbije, koja je donela akcioni plan u pogledu zaštite bezbednosti dece. Naš imperativ će biti da ne samo tokom septembra, već i u nastavku školske godine svako dete bude bezbedno i u zoni škole i generalno u saobraćaju, a u tome nam mogu pomoći roditelji koji će svoju decu prevoziti na bezbedan način – rekao je Radenković.

Dodao je da deca mlađa od 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu, a da se deca koja su niža od 135 centimetara moraju prevoziti ili u bezbednosnom sedištu ili podmetaču.

Radenković je naglasio da će akcenat kontrole saobraćaja biti na prekršajima koji najviše ugrožavaju decu, a to su nezaustavljanje vozila da se deca propuste, kontrola brzine u zonama pešačkih prelaza i nepropisno parkiranje u zonama škola.

Naveo je da je međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja, koja je istovremeno sprovedena u 30 zemalja koje sarađuju u okviru organizacija ROADPOL (evropske mreže saobraćajne policije), bila usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekoračenja brzine.

Ističe da je tokom akcije zabeleženo oko 32.500 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je polovina vozača sankcionisana na licu mesta, dok će za drugu polovinu biti upućeni pozivi vlasnicima automobila kako bi se izjasnili ko je u trenutku prekršaja upravljao vozilom.

Pored toga, Radenković navodi da je 720 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 58 vozača isključeno je iz saobraćaja i zadržano zato što su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 2.400 prekršaja je zabeleženo zbog nekorišćenja pojasa.

– U ovom trenutku u Srbiji bezbednost pešaka nije zagarantovana na pešačkim prelazima. I ranijih godina smo imali po 20 i više pešaka koji su ginuli na pešačkim prelazima. Saobraćajna policija već dugi period unazad radi pojačane kontrole brzine i u zonama pešačkih prelaza. U toku ove akcije smo imali 3.500 prekršaja, dakle više od 500 prekršaja na dnevnom nivou, što je zaista ogroman broj – rekao je Radenković.

Dodao je da je tom prilikom apelovano na sve vozače da obrate posebnu pažnju kada prilaze zonama pešačkih prelaza, kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešaka, ali i na pešake da povećaju opreznost kada prelaze ulicu, odnosno da se uvere da to mogu bezbedno da urade i tek nakon toga pređu ulicu.

Prema njegovim rečima, od početka ove godine u Srbiji je bilo oko 20 hiljada saobraćajnih nezgoda i 272 poginula učesnika u saobraćaju.

– Ono što jeste dobro u odnosu na prošlu godinu je da je broj poginulih smanjen za više od 50, broj povređenih za oko 1.500, što jeste značajan rezultat, ali ćemo nastojati da taj broj bude još manji – naglasio je on.

Napominje da prekršaji koji najviše doprinose izazivanju saobraćajnih nezgoda i utiču na težinu posledica jesu neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, zbog čega je pojas uvek u fokusu saobraćajne policije.

Kada je reč o kamerama za uniforme saobraćajne policije, koje je Srbija dobila od Ambasade SAD, Radenković je naveo da je cilj njihove upotrebe zaštita integriteta svakog policajca, bezbednost građana i sprečavanje svake vrste zloupotrebe službenog položaja.

– U prvoj fazi će kamere koristiti 60 saobraćajnih policajaca u Beogradu, kao i presretači koji će ih koristiti širom zemlje. Nakon toga očekujemo da će kamere dobiti svaki saobraćajni policajac na teritoriji cele zemlje – rekao je Radenković.

R. Šegrt/Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.