KURTI POSLAO PISMO ZELENSKOM „Naše priče imaju sličnosti“

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, da priče Kosova i Ukrajine „imaju očiglednu sličnost“.

Kurti je u pismu koje je medijima prosleđeno iz njegovog kabineta dodao da su u pitanju dva naroda koja su izgubila mnoge od svojih najboljih građana zbog, kako je naveo, „imperijalističkih planova susednih zemalja“, prenosi Koha.

Podsetio je i na NATO agresiju na SRJ, kada se, u njegovoj interpretaciji, „19 demokratskih država okupilo da zaustavi genocid Srbije“ nad narodom na KiM.

– Sada ste na frontu novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom, kao i da okonča njene imperijalističke pokušaje da zauzme vašu teritoriju. I ponovo vas podržavaju demokratije, države članice NATO, kao što su podržale nas – navodi se u pismu.

Kurti navodi i da se Ukrajinci bore za zaštitu demokratije, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava i sloboda, prava naroda i suvereniteta države i tvrdi da su te vrednosti „u opasnosti u našem regionu“ zbog, kako kaže, želje Beograda koji je „glavni saveznik Rusije na Balkanu“ da potkopa suverenitet Kosova.

– Stoga, u vrlo stvarnom smislu, vaš cilj je naš cilj; vaša bitka je naša bitka – napisao je Kurti.

FOTO: AP/ VISAR KRYEZIU, EPA/SERGEY DOLZHENKO, SHUTTERSTOCK

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.