LEYLA koja upravlja dronovima u Ukrajini

Kada je počela invazija, Leyla je iz IT sektora prešla na ratiše kako bi upravljala dronovima u regiji Donbas.

Priču o zadacima koje Leyla trenutno obavlja donosi ratni reporter Anthony Loyd u svom izveštaju u britanskom listu The Times. Na samom početku citira njene reči kojima opisuje svoju trenutnu situaciju: “Većinu dana samo pokušavam naučiti više o tome kako ostati živ. Kako preživeti bombardiranje i nastaviti obavljati svoj zadatak te poboljšati svoje veštine boljeg uočavanja Rusa.”

Leyla dodaje da je “izgubila tri drona, prvi samo sedmicu dana od početka operacija. Zapravo, ako Rusi pronađu jednog od njih i otkriju odakle je lansiran, neće gubiti vrieme i pokušat će me gađati. Mi smo mete od velike vrijednosti. Dobar pilot drona je onaj koji preživi.”

Loyd kaže da je ovu 33-godišnju ženu prvi put vidio dok je bila na dužnosti krajem prošle sedmice. Njen dron Mavic 3 je tokom operacije prenosio snimke kuće u obližnjem selu u koju su ušli ruski borci.

Osveta

Reporter kaže da su te fotografije omogućile komandantu 54. brigade majoru Kirilu Kiriloviču da se osveti za svoje saborace čije je vozilo uništio ruski samoubilački dron. Naredio je da se gađa ruševna kuća u koju je, kako su pokazali Leylini snimci dronom, upravo ušlo pet ruskih vojnika.

Dodaje da su ukrajinski oficiri izdali naređenja Leyli da drži dron na mestu, dok su na ekranu promatrali sive figure kako bezbrižno ulaze u objekat, a zatim su ispalili na kuću dvije granate iz američke haubice M777. Sudbina ruskih vojnika odlučivala se pod sivim pokrivačem dima.

Reporter kaže da je Leyla bila mirna kada ju je sreo sledećeg jutra. Bila je IT stručnjakinja kada je počela ruska invazija prije godinu dana. Imala je iskustva s dronovima, pa je dala otkaz na poslu i dobrovoljno se javila da bude pilotkinja drona na frontu. Bilo je potrebno deset pokušaja da njena prijava bude prihvaćena jer vojska, prema njenim riječima, favorizira muškarce. Ali deseti put je imala sreće, a u svojoj sedmomjesečnoj službi u 54. brigadi njen rad s dronom koštao je života mnoge Ruse.

Čudna stvar

Leyla je prokomentarisala nešto što je opisala kao čudno, rekavši da je juče videla Ruse, nakon što je objekat u kojem su bili njihovi drugovi pogođen i niko iz njega nije izašao nakon toga, kako patroliraju pored ruševina, potpuno ravnodušni prema sudbini svojih vojnika unutar objekta. Kaže kako nisu pokušali ni provjeriti šta je s njima.

Loyda impresionira to da su ova žena i drugi ukrajinski piloti dronova u jedinicama na prvim borbenim linijama svakodnevno izloženi bliskoj smrtnoj prijetnji, dok su životi većine zapadnih vojnih operatera bespilotnih letjelica  divni, jer su uvijek daleko od mete koju love ili ubijaju najsavremenijom tehnologijom, bez potrebe da brinu za svoju vlastitu sigurnost.

Foto: balkans.aljazeera.net

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.