Mapa našeg blaga: Zlatne žice u Srbiji

Nije tajna da Srbija u nekim svojim delovima leži na blagu, a o tome se opet pompeznije govori posle nedavnog obraćanja predsednika koji je otkrio da je u Srbiji pronađeno jedno od najvećih nalazišta zlata na svetu.

Aleksandar Vučić je naveo da se radi o jednom od prvih sto nalazišta na planeti, ali za sada, nije želeo da otkriva tačnu lokaciju. Rudarstvo je u ekspanziji i u Srbiji, a poslednje informacije da se kod nas nalaze velike rezerve samo su dodatno povećale nestrpljenje, pre svega kod ljudi koji žive u blizini potencijalih lokacija za rudnik.

U Srbiji se najbogatija nalazišta zlata nalaze u istočnom delu zemlje, pre svega u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina, ali i u okolini Raške i Medveđe.

Međutim, zbog nekoliko faktora, te zlatne žice iz naše zemlje nose strane kompanije.

U rudarskoj groznici ovde trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda ulogano je godišnje više od 60 miliona evra. Procene su da su ove cifre mnogo, mnogo veće.

Prema nezvaničnim procenama, u neiskorišćenom rudnom bogatstvu Srbija ima skoro 300 milijardi dolara. Samo po količini zlata, negde smo na 58. mestu na svetu.

Pokušali smo da sumiramo na jednoj mapi gde je sve naše blago. 

U centru pažnje je uvek, tradicionalno Bor gde se, prema proceni kanadske kompanije „Nevsun“, nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 400 tona zlata.

Prema ranijim procenama, vrednost ovog nalazišta je oko 100 milijardi dolara. Bakra najviše ima kod Majdanpeka, a zlata ima i kod Žagubice, zatim se pominje Blagojev kamen, kao i korita reka Pek i Timok. Jedan od rudnika zlata nalazi se i na Radan planini.

Ležišta cinka i olova nalaze na Avali, od Beograda prema Kosmaju i Rudniku, na Kopaoniku, u Raškoj… Antimon se nalazi u Zapadnoj Srbiji, kod Zajače, a bogata su i nalazišta uglja, prvenstveno lignita. U Vojvodini su nalazišta nafte i gasa.

Tri rudna lokaliteta na Crnom vrhu, kod Žagubice, sadrže čak 72 tone zlata. Ležišta srebra u Srbiji pronađena su u Karpatskom predelu, u Boru, Krivelji, Majdanpeku, Timoku, Blagojevom kamenu i Peku, kao i u Šumadiji na Rudniku. Ležišta platine u Srbiji su u Pomoravlju, odnosno u blizini Vrnjačke Banje i Trstenika.

I u odnosu na ukupnu površinu teritorije i broj stanovnika, ubrajamo se u red zemalja koje su bogate mineralnim sirovinama, ali za pokretanje proizvodnje u novim ležištima nedostaju finansije i oprema.

U poređenju sa zemljama u neposrednom okruženju, odnosno bivšim republikama SFRJ, sigurno je da Srbija raspolaže znatno većim mineralnim resursima i rezervama zlata.

U odnosu na svet, Srbija se prema trenutnoj proizvodnji zlata nalazi na 76. mestu, daleko ispod Turske, Finske, Švedske, Bugarske, Španije…

Foto: Telegraf/Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.