MILIONSKE KAZNE: Novi zakoni o pušenju!

Ukoliko se usvoji predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, što je predviđeno novim Predlogom zakona.

Predlog nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je buru u javnosti, što se pre svega odnosi na ugostiteljske objekte, iako još uvek nije došao na dnevni red za usvajanje, a nije prošao ni javnu raspravu. Ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama one biti zabranjene.

Naime, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, te je ovim zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Pušenje samo u bašti

Nakon toga, mnogi ugostiteljski objekti podelili su prostor na pušački i nepušački, iako ta vrsta „pregrade“ u suštini ne znači ništa, jer dim dopire do svih u prostoriji. Ipak, ako bi se usvojila potpuna zabrana, pušenje bi bilo dozvoljeno samo u bašti objekta.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da pre usvajanja treba da prođe i Vladu i Skupštinu, ali je podsetila da mi kao zemlja i kao narod „ne smemo da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru „.

Ministarka Grujičić objašnjava da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu odnosi na zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, ne samo u ugostiteljskim.

– Zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete. Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači – kaže ministarka Grujičić.

– Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti – izjavila je Grujičić.

Foto: Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.