Milorad Ulemek opet stupio u štrajk glađu

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, koji služi kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića, ponovo je stupio u štrajk glađu.

Kako je potvrdila Uprava za izvršenje krivičnih sankcije, Ulemek od juče odbija da konzumira hranu koja se sprema u Zavodu. Pored njega, na isti korak se odlučio i nekadašnji član zemunskog klana Miloš Simović, kao i Dalibor Ristić koji je osuđen zbog trgovine narkoticima.

Iz Uprave su demantovali pisanja pojedinih medija da su se Ulemeku pridružili pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, kao i pojedini pripadnici zemunskog klana.

Kako Danas nezvanično saznaje, Ulemek je počeo da odbija hranu jer tvrdi da mu nije omogućeno pravo na napredovanje, kao i zbog toga što mu nije dozvoljeno pravo na bračne posete. On, podsetimo, služi zatvorsku kaznu u Posebnom odeljenju KPZ-a u Požarevcu, koje su zbog mera bezbednosti mediji krstili „Alkatraz“.

Reagujući na medijske napise o Ulemekovom štrajku glađu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su istakli da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovnog kriminala, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja primenjuje na sva osuđena lica.

„Kategorički odbacujemo navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da ovim i drugim licima u Posebnom odeljenju nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu. Svim licima u Posebnom odeljenju, gde god su ispunjeni zakonski uslovi, dodeljena su proširena prava i pogodnosti do toga da su ispoštovane sve preporuke Zaštitnika građana iz 2022. godine“, navode iz Uprave.

Osvrćući se na Ulemeka, iz Uprave su naveli da je on, zbog toga što je ispunio uslove predviđene Pravilnikom o kućnom redu, razvrstan u povoljniju grupu V1. U ovu grupu, pojašnjavaju iz Uprave, svrstavaju se lica koja se posebno dobro vladaju, te zbog toga uživaju proširena prava.

Oni dodaju da je Ulemek zbog dobrog vladanja tri puta napredovao, zbog čega mu je dodeljen veći broj telefonskih razgovora, kao i produženo trajanje poseta.

„Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena. Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže – u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu kako je i predviđeno zakonom. Dakle, posete članova porodice osuđenom Ulemeku traju duplo duže nego što inače traju posete članova porodice drugim osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u drugim kazneno-popravnim ustanovama osim ako im nisu odobrena proširena prava koja se odnose na trajanje poseta“, navode iz Uprave.

Proširena prava, dodaju iz Uprave, odnose se i na broj telefonskih poziva. Tako Ulemek, mesečno ima pravo na 16 telefonskih poziva, u pojedinčanom trajanju od 15 minuta. Kada se sabere, Ulemek ima pravo da četiri sata razgovara telefonom mesečno, što je četiri puta duže od osuđenih lica koja se ne nalaze u grupi u kojoj je on.

„Ističemo da je osuđenom Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to – po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. Ono što je novo jeste da je osuđeno lice Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno“, ističu u Upravi, dodajući da Ulemek svaki boravak van sobe provodi u društvu najmanje jednog osuđenika napominjući da nema govora o njegovoj samoizolaciji i nehumanom tretmanu.

Napredak u tretmanu, dodaju iz Uprave, predstavlja i činjenica da Ulemek jedanput ili dva puta nedeljno pohađa specijalizovani Opšti kognitivno – bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne porške.

Pored navedenog, napominju, osuđeni Ulemek je završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je pohađanje likovne sekcije po želji svakodnevno.

Reagovanje Uprave za izrvšenje krivičnih sankcija okončano je konstatacijom da sva proširena prava osuđenicima u KZP Zabela odobrava upravnik ove institucije, uz saglasnost predsednika Višeg suda u Beogradu.

Podsetimo, Ulemek je nakratko i u novembru 2021. godine stupio u štrajk glađu tvrdeći da služi kaznu u nehumanim uslovima.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.