Foto: Shutterstock

Cene hrane u Velikoj Britaniji zabeležile su prvi mesečni pad za dve godine, ali su cene goriva naglo porasle, pokazuju zvanični podaci.

Cene mleka, sira i jaja su opale, ali je benzin poskupeo za 5,1 penija po litru. To dolazi nakon što je inflacija ostala stabilna na 6,7%, čime je završen niz od tri uzastopna mesečna pada prenosi Bi-Bi-Si.

Analitičari su očekivali da će ukupna stopa inflacije blago opasti, a Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da bi moglo biti „nekog razočarenja“ zbog nepromenjene brojke.

Premijer Riši Sunak rekao je da prepolovljenje inflacije na oko 5,3% do kraja godine ostati njegov „prioritet broj jedan“. I dok mnogi ekonomski stručnjaci očekuju da će stope ostati nepromenjene sledeći mesec, guverner Banke Engleske Endrju Bejli priznao je da bi dalje odluke mogle biti teske.

Cene hrane pale su za 0,1 odsto između avgusta i septembra. Jedina je porasla cena ribe.

Između avgusta i septembra, benzin je porastao na prosečnih 153,6 penija po litru, a dizel za 6,3 penija na 157,4 penija po litru. Cene nafte su skočile otkako su Saudijska Arabija i Rusija smanjile svoju proizvodnju da bi podržale globalno tržište, a događaji u Izraelu i Palestini izazvali su dalje povećanje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(TELEGRAF)

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.