MNOGI NE ZNAJU KOJE JE PRAVO PREZIME GAVRILA PRINCIPA: Da li biste pogodili?

Pucnji Gavrila Principa (1894- 1918) u austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914. godine odjekuju i dan-danas, 108 godina kasnije.

Po mnogo čemu Gavrilo Princip spada u jednu od najkontroverznijih ličnosti u čitavoj istoriji. Bio je član pokreta „Mlada Bosna“, koja se borila protiv Austrouglarske vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i za ujedinjenje Južnih Slovena u jednu državu.

Većina zna ove istorijske podatke, kao i to da je Princip nepravedno optužen da je kriv za početak Prvog svetskog rata, iako bi i bez njega došlo do velikog krvoprolića, koje je Austrija uveliko spremala.

Međutim, mnogi ne znaju da je Gavrilovo prezime – Čeko. Postoje dve priče kako je došlo do promene prezimena.

Postoje dve teorije o prezimenu

Po jednoj, početkom 19. veka, Gavrilovi preci su se preselili u Obljaj. Tada su dobili prezime Princip, po jednom od njegovih rođaka, izvesnom Todoru, koji je bio istaknut i ugledan čovek. Nosio je raskošne nošnje i jahao je belog konja, pa je imao i nadimke „bosanski princ“ i „princ od Bosne“, pa je stoga njegov nadimak postao prezime.

Po drugoj verziji, Gavrilova porodica je uvek nosila prezime Čeko, a Princip je bio samo lokalni nadimak za njih. Na zvaničnim dokumentima, vlasti su upisivale prezime Čeko, a u zagradi bi uvek zabeležen čuveni nadimak.

Ipak, Gavrilo je želeo da ostane upamćen po prezimenu koje ostavlja snažan utisak. Osim toga, jedan od Gavrilovih predaka, najverovatnije pomenuti Todor, bio je ugledni stočar, koji je prodavao stoku čak i u Veneciji.

Foto: Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.