Moskva optužila Kijev: Ukrajina planira invaziju na Pridnjestrovlje

Ministarstvo odbrane je izvestilo o „značajnom gomilanju ukrajinskog vojnog osoblja i opreme“.

Ukrajina se sprema da izvrši invaziju na otcepljeni region Pridnjestrovlje u Moldaviji, saopštilo je u četvrtak uveče rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane je izvestilo o „značajnom gomilanju ukrajinskog vojnog osoblja i opreme u blizini ukrajinsko-pridnjestrovske granice“, kao i o postavljanju artiljerijskih položaja i značajnom povećanju letova bespilotnih letelica iznad regiona.

– Ruske oružane snage će na odgovarajući način odgovoriti na predstojeću provokaciju ukrajinske strane saopštilo je ministarstvo.

Teritorija na levoj obali reke Dnjestar odvojila se od Moldavije i proglasila se za nezavisnu republiku početkom 1990-ih. Njeno stanovništvo koje pretežno govori ruskim jezikom nije htelo da ostane manjina u zemlji koja je postala nezavisna tokom raspada Sovjetskog Saveza.

Oko 1.100 ruskih vojnika stacionirano je u Pridnjestrovlju kao mirovne snage, nadgledajući primirje iz 1992. između moldavskih i lokalnih snaga. Procenjuje se da polovina od 500.000 stanovnika Pridnjestrovlja sada ima rusko državljanstvo.

Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju u četvrtak saopštilo da će potencijalni napad iz Ukrajine „biti izveden kao odgovor na navodnu rusku ofanzivu sa teritorije Pridnjestrovlja“.

Valeriu Mija, ministar odbrane Moldavije, odbacio je tvrdnju Rusije kao „element psihološke operacije“. On je dodao da nadležni prate situaciju na terenu.

Vest dolazi usred tenzija između Moskve i Kišinjeva. Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju ranije ovog meseca za zaveru za rušenje vlade u njenoj zemlji. U utorak je premijer Dorin Rečan rekao da ruski mirovnjaci treba da napuste Pridnjestrovlje.

Moskva je negirala navode o planiranju državnog udara u Moldaviji i rekla da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslove zemlje.

Foto: 24sedam.rs, nova.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.