Nadimanje, grčevi, gasovi, bolovi u stomaku i problemi sa pražnjenjem creva mogu ukazati na prisustvo sindroma nervoznog debelog creva. Ne postoji jasan, organski uzrok bolesti, već samo poremećaj funkcionisanja debelog creva.

Sa specijalistom interne medicine, gastroenterohepatologom, sa odeljenja gastroenterologije i hepatologije, Klinike za internu medicinu KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, Doc. dr sci. med. Dušanom Popovićem, razgovaramo o tome zbog čega se nervozno debelo crevo javlja, koje ga tegobe prate, kao i da li je i na koji način moguće pomoći osobama kojima navedene tegobe smanjuju kvalitet života.

Iritabilni kolon je veoma često oboljenje, koje se najčešće javlja kod osoba mlađe i srednje životne dobi. Zastupljeniji je kod osoba ženskog pola. Veoma je bitna činjenica da ovaj poremećaj smanjuje kvalitet života obolelih. Ne postoji jedan uzročnik koji dovodi do sindroma debelog creva. Naime, ovaj poremećaj se javlja usled zajedničkog dejstva različitih faktora: genetika, stres, ishrana, poremećaj crevne mikrobiote i sl.

U kliničkoj slici dominiraju poremećaj u crevnom pražnjenju i bol. Neki pacijenti mogu imati učestale, tečne stolice (dijareja) ili izostanak stolice (opstipacija). U zavisnosti od dominantnog poremećaja u crevnom pražnjenju pacijenti se mogu kategorisati u različite podtipove. Bol je jedan od važnih simptoma. Za njega je tipično da popušta ili potpuno prestaje nakon crevnog pažnjenja ili puštanja gasova. Pored poremećaja u režimu crevnog pražnjenja i bola, pacijenti često imaju i izraženu nadutost, mučninu, dispeptične tegobe i dr. Tegobe se ne javljaju tokom noći i ne bude pacijenta iz sna, što je veoma bitno prilikom postavljanja dijagnoze. Takođe, tegobe se često pogoršavaju pod dejstvom stresa, što pacijenti veoma lako primete.

Najvažnije je pre svega isključiti ozbiljan, organski uzrok tegoba (tumori, zapaljenske bolesti creva i druge). Zbog toga je veoma važno da dijagnozu postavi iskusan gastroenterolog nakon detaljnog pregleda. Ponekad je neophodno uraditi dopunske testove kao što su laboratorijske analize, analize stolice, ultrazvučni pregled abdomena, kolonoskopiju. Najbolja metoda za pregled debelog creva je kolonoskopija, koju treba raditi samo ukoliko je zatraži gastroenterolog. Ona se uglavnom radi ukoliko postoji neki od „alarmnih simptoma“, a najvažniji su: pojava krvi u stolici, malokrvnost, značajan gubitak u telesnoj težini, novonastali zatvor ili značajna promena u režimu crevnog pražnjenja kod pacijenta koji su prethodno imali normalno crevno pražnjenje. Takođe, oprez se savetuje ukoliko postoji prisustvo karcinoma debelog creva ili polipa kod bliskih srodnika pacijenta ili ako su prisutni jaki bolovi u trbuhu i uporno povraćanje.

Iako je sindrom nervoznog debelog creva benigno oboljenje, njegova terapija je dosta teška. Naime, često je potrebno pokušati više različitih kombinacija terapije da bi se postigao adekvatan terapijski odgovor. U lečenju se koristi higijensko-dijetetski režim, lekovi (farmakoterapija), a ponekada i psihoterapija.

Ne postoji jedan lek koji će kod svih pacijenta rešiti problem, te se svim pacijentima mora pristupiti individualno. Idealno je da terapiju vodi iskusan gastroenterolog. Terapija zavisi od dominantnih simptoma, te se mogu koristiti: različite vrste laksativa, lekovi za zaustavljanje dijareje, probiotici, lekovi za smanjenje grčeva u stomaku, lekovi za smirenje, antidepresivi i mnogi drugi.

S obzirom da su nadimanje, bol, grčevi i gasovi česte tegobe kod pacijenata sa iritabilnim kolonom, preparati koji sadrže Lactobacilus plantarum 2 99v imaju značaj u smirivanju tegoba. Odlično iskustvo imam sa preparatom Flobian® koji je prirodan i bezbedan preparat, otkriven i patentiran u Švedskoj, a ispitan u nizu kliničkih studija i u kliničkoj praksi. Smanjuje mogućnost nastanka gasova u crevima i smanjuje osećaj nadutosti.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.