Najveće iznenađenje u istoriji Vimbldona

Pre tačno deset godina, odigralo se jedno od najvećih iznenađenja u istoriji Vimbldona – tada je prekinut niz od 36 uzastopnih grend slem četvrtfinala Rodžera Federera.

Bolji od njega u drugom kolu Vimbldona bio je Ukrajinac Sergej Stahovski 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 7:5, 7:6 (7-5).

Na dva od tri Vimbldona pre toga, Rodžer je bio veoma blizu eliminacije u ranoj fazi. Godine 2012. Beneto je izgubio u pet setova, a vodio je sa 2-0 i bio je na dva poena od pobede, dok je 2010. godine Falja u prvoj rundi servirao za meč.

Njih dvojica, baš kao i mnogi pre i posle njih, poklekli su pred strahom da se savlada Kralj Vimbldona i ustuknuli su pred njegovom aurom. Stahovski je dovršio posao.

„Kada igrate protiv Federera na Vimbldonu, to je kao da igrate protiv dve osobe, prvo protiv Rodžera, a onda protiv njegovog ega, koji je legenda centralnog terena“, rekao je Ukrajinac, tada 116. teniser sveta.

Ukrajinac je ukupno imao 27 vinera volejima, osvojio je 61 od 96 poena na mreži, a takođe je povremenim drop šotovima razbijao šablon. Generalno, Sergej je odigrao hladne glave sa izuzetno inteligentnim izborom udaraca.

„Kada dođete ovde, na koricama knjige Vimbldona nalazi se Federerova fotografija. Igrate protiv legende, govorite sebi: ’Hoću li ga pobediti? Da li je moguće?’ Mislio sam o tome kada sam imao brejk viška u četvrtom setu: ’Da li se ovo stvarno događa“, pitao se Ukrajinac.

Stahovski nikada nije prošao dalje od trećeg kola na slemu, a najbolji rang mu je bio 31. mesto, uz četiri ATP titule.

Federer je potom osvojio još jedan Vimbldon (2017) i izgubio još tri finala od Novaka Đokovića (2014, 2015, 2019).

„Svaka mu čast što je završio meč pod ogromnim pritiskom“, prokomentarisao je Rodžer tada.

Mike Hewitt/Getty Images

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.