NAJVEĆE PRETNJE MUŠKOM ZDRAVLJU!

Muškarac koji puši ima dvaput veće šanse umreti prerano. U proseku, pušači umru najmanje 6 godina pre nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode do duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka…

Kad je zdravlje u pitanju – muškarci su sami sebi najveći neprijatelji. Pušenje, piće, stres… sve to smanjuje otpornost muškog organizma.

INFARKT SRCA, ANGINA PEKTORIS

Svaki dvanaesti muškarac umre od infarkta srca pre odlaska u penziju. Muškarac je posebno u velikoj opasnosti ako je u njegovoj porodici bilo slučajeva infarkta srca ili moždanog udara. Ako ste predebeli, pušite, imate povišen krvni pritisak ili bolujete od dijabetesa – ne smeši vam se svetla budućnost!

Savet lekara: prestanite pušiti, redovno vežbajte (barem dva puta nedeljno). Izgubite suvišne kilograme, smanjite unos alkohola. Jedite više voća i povrća, a što manje namirnica koje sadrže životinjske masti. Redovno kontrolišite krvni pritisak.

BOLESTI POVEZANE S PUŠENJEM

Muškarac koji puši ima dvaput veće šanse umreti prerano. U proseku, pušači umru najmanje šest godina pre nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka kod muškaraca i obično je smrtonosan. Pušenje može izazvati i rak usta, grla i mokraćnog mehura, infarkt srca i moždani udar, visoki krvni pritisak, bronhitis, emfizem, impotenciju i smanjenu plodnost.

Savet lekara: prestanite pušiti!

3D Rendering – Schmerz im Brustkorb – Herzanfall – Medizinische Illustration

RAK KOŽE

Najznačajniji uzrok rizika je preterano izlaganje suncu. Srećom, uz iznimku smrtonosnog zloćudnog melanoma, rak kože se može izlečiti ako se pravodobno otkrije.

Savet lekara: koristite sredstvo za zaštitu od sunca. Pripazite na mladeže. Ako primetite bilo kakvu promenu veličine ili oblika mladeža, posetite lekara.

RAK DEBELOG CREVA

To je treći je po učestalosti oblik raka medu muškarcima. Povezuje se s velikim unosom mesa i životinjskih masti, te nedovoljno biljnih vlakana. Ulogu, međutim, igraju i genetski faktori.

Savet lekara: Konzumirajte obroke siromašne životinjskim mastima, a bogate vlaknima koja se nalaze u voću, povrću, žitaricama i semenkama. Ako se rak creva javljao u vašoj porodici, redovni pregledi su obavezni.

PRETERIVANJE S ALKOHOLOM

Umerena količina alkohola može čak i dobro delovati na srce, ali previše alkohola može izazvati visoki krvni protisak, impotenciju i oštećenja srca, jetre i mozga.

Savet lekara: preporučena dnevna količina alkohola za muškarce iznosi: najviše čaša vina, pola litre piva ili čašica oštrog pića.

RAK TESTISA

Više od polovine obolelih od raka testisa su muškarci mladi od 35. Iako ukupno gledajući redak, to je najučestaliji tip raka kod muškaraca mlađih od 40 godina. U proteklih se 20 godina broj obolelih udvostručio.

Savet lekara: jednom mesečno sami pregledajte testise. U devet od deset slučajeva rak testisa se u ranoj fazi može izliječiti.

RAK PROSTATE

Od muškaraca koji svake godine obole od raka prostate, polovina će umrijeti. Često se bolest javlja u određenoj porodici i vodeći je uzrok smrti od raka kod muškaraca starijih od 55 godina.

Savet lekara: Rak prostate ne pokazuje uvek simptome. Ako oni postoje, obično se svode na probleme s mokrenjem. Osjećate li stalnu potrebu za mokrenjem ili je mokrenje otežano, obratite se lekaru.

Foto: Zdravljeprevencija.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.